• ср. юни 19th, 2024

Най-тежката вълна на COVID в Китай от началото на пандемията подкопава имотите

Bychaspic

апр. 15, 2022
Най-тежката вълна на COVID в Китай от началото на пандемията подкопава имотите

Снимка: Bloomberg LP

Ръстът на цените на новите жилища в Китай отново е останал без промяна през март спрямо предходния месец, сочат данни на правителството, публикувани в петък. Те показват крехко търсене на фона на растящите ограничителни мерки заради COVID-19, които подкопават доверието на потребителите, предава Ройтерс.

Средните цени на новите жилища в 70 големи града са останали непроменени на месечна база за втори пореден месец, сочат изчисления на Ройтерс на база данните за март на Националното статистическо бюро.

На годишна база цените на новите жилища са се повишили с 1,5%, което е най-бавният темп от ноември 2015 г. насам и показва забавяне спрямо ръста от 2% през февруари.

Над 60 града смекчиха ограниченията за покупките на жилища, за да подкрепят проблемния имотен пазар след кампания на правителството за ограничаване на високия дълг на предприемачите, която предизвика дълбоко охлаждане на сектора през второто полугодие на 2021 г.

Още по темата

Банките в над сто китайски града са понижили лихвите по ипотечните кредити с около 20 до 60 базисни пункта от март насам, съобщи представителят на централната банка Джоу Лан в четвъртък.

Но след признаци за подобрение през януари ръстът на случаите заразени със омикрон варианта на коронавируса и строгите ограничителни мерки отново охладиха търсенето в много градове.

В най-големите градове в страната цените са нараснали с 0,4% на месечна база спрямо повишението от 0,5% през февруари, докато във второстепенните градове е отчетен нулев растеж.

„Забавянето на растежа в най-големите градове през март се дължи основно на последиците от COVID пандемията, което показва по-слаби пазарни очаквания“, коментира анализаторът Сю Сяолъ от компанията Beike Research Institute.

Има вероятност още градове да смекчат ограниченията за имотите в близко бъдеще и търсенето постепенно ще бъде освободено, допълва той.

Имотният пазар в бизнес хъба Шанхай се забави, като цените на жилищата са нараснали с най-бавния си темп от четири месеца на ниво от 0,3% на месечна база.

Шанхай е обхванат от най-тежката вълна на COVID в Китай от появата на вируса в Ухан в края на 2019 г., като отчита над 20 хил. случая на ден на фона на безпрецедентна блокада в града. Още десетки градове са в частична или пълна блокада.

Ръстът на цените на жилищата в Шанхай не отразява ситуацията на общия пазар, коментира анализаторът Лу Вънси от имотната компания Centaline.

„Ръстът на цените на новите жилища в Шанхай ще се забави още през април“, допълва той.

През март сделките от гледна точка на стойността на новопостроените жилища в Шанхай са намалели с 27% спрямо месец по-рано до 36,2 млрд. юана (5,68 млрд. долара), съобщи финансовото списание Yicai.

Китайският Държавен съвет съобщи в сряда, че са необходими още мерки за подкрепа на икономиката, но анализатори не са сигурни дали намаляване на лихвите ще спре бързо спада, докато правителството запазва политиката си на нулева толерантност към COVID-19.

В първите 12 дни на април продажбите на нови жилища по обем в 30-те града, включени в допитване на Wind, са намалели с 55,6% на годишна база, съобщават анализатори на Nomura в доклад до клиент от сряда.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *