• ср. юни 19th, 2024

Намаляването на покупателната способност у нас прави закупуването на жилище все по-невъзможно

Bychaspic

окт. 11, 2022

Цената на сградите на „зелено“ е с 20% по-ниска и новото строителство е предпочитано, посочи Георги Шопов от Националната асоциация на строителните предприемачи

27% е инфлацията в строителството. За това, което сме могли да построим миналата година със 100 лв., сега ни трябват 127 лв. Това движение нагоре се дължи изцяло на поскъпването на строителните материали. Този коментар пред Bulgaria ON AIR направи председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов, като се позова на анкета, направена през август.

„Надяваме се, че този инфлационен процес в строителството е изчерпан, това ще бъде неговият пик и повече няма да расте“, очаква той.

В същото време той коментира, че на територията на София за последната година имотите са поскъпнали с 24-28%, като това се отнася за новото и старото строителство.

Георги Шопов подчерта, че големият проблем спрямо цените на имотите е намаляването на покупателната способност на гражданите. „С една средна работна заплата в София в момента можем да си купим 0,67 кв. метра жилищна площ. Това означава, че сме обеднели с 13% във възможността да имаме собствено жилище“, пресметна той.

Шопов съобщи, че в последните месеци търсенето продължава да расте, огледите са се увеличили, но цените остават високи и сделките намаляват. В същото време под 1% са проектите, които не се финализират.

„Цената на сградите на „зелено“ е с 20% по-ниска. Новото строителство е по-предпочитано, защото първо – е по-функционално, второ – е по-приятно да се живее там, и трето – средата и хората, които са ти са съседи, са млади, интелигентни и работещи“, заключи Георги Шопов.

По отношение на пазара на труда в сектора той заяви, че квалифицирани строителни работници все по-трудно се намират.

„Причините за това са две. Едната е държавната образователна политика и обезсмислянето на техникумите. Ние трябва да създаваме кадри, подготвени за производството. Другата причина е, че голяма част от нашите специалисти отиват да работят в Западна Европа, защото там заплащането е по-високо. Заплащането там е с 60% е по-високо“, посочи Шопов.

Какво се случва на българския имотен пазар и какви са тенденциите в новото строителство? Спекулативно ли беше покачването на строителното желязо заради войната в Украйна? Откъде се внася сега арматурно желязо в страната ни? Залага ли българинът на инвестиции в зелено и какъв процент са те от сделките? Как ще се отрази на имотния пазар урегулирането на повече терени и либерализацията на издаване на строителни разрешения?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *