• нд. юли 14th, 2024

Намаляващите сделки бележат края на една ера за шведските имотни компании

Bychaspic

май 31, 2022
Намаляващите сделки бележат края на една ера за шведските имотни компании

Снимка: Bloomberg LP

Значителното забавяне на сделките с бизнес имоти в Швеция е поредният признак, че златната ера за растящите цени на имотите в сектора и евтиното финансиране върви към края си, пише Bloomberg.

Обемът от сделки в най-голямата икономика в скандинавския регион се е свил с над 60% миналия месец до около 10 млрд. крони (1 млрд. долара) след рекордната 2021 г., сочат данни на Pangea Property Partners. 

По-ниската активност, която започна през март, се очаква да продължи този месец, казва ръководителят на отдела за анализи на Pangea Property Микаел Содерлундх. И макар че се подготвят няколко големи сделки, „точно в момента има несигурност накъде ще поемат цените в някои сегменти“, допълва той.

Свиването може да има значителни последици за траекторията на растежа на публично търгуваните имотни компании в Швеция, които имат най-големия дял в индекса OMX Stockholm след индустриалните компании, банките и инвестиционните компании и също така съставляват около половината от всички продажби на корпоративни облигации в Швеция през миналата година.

„Повишените лихви и потиснатите сделки на пазара вероятно ще сложат край на свиването на доходността на цялостния пазар“, коментира Маркус Густайсон, анализатор в Nordic Credit Rating. „Това намалява перспективите пред компании за увеличаване на дълга, за да финансират растежа“, допълва той.

Пазарната стойност на сектора достига около 40% от брутния вътрешен продукт на Швеция, затова променящата се динамика предизвиква безпокойството на Riksbank (Шведската централна банка – бел. ред.). Стойността на портфейлите на имотните компании може да намалее и да наруши условията по кредитните им споразумения, тъй като растящите лихви започват да изяждат печалбите, предупреди централната банка миналата седмица.

Содерлундх казва, че цените вече са започнали да намаляват за по-непривлекателни бизнес имоти. „Това е търсене на качество и защита от инфлацията както за купувачите на имоти, така и за кредиторите“, отбелязва той.

Шведският пазар отчита „излизане на редица участници от преговорите през май“, казва Арвид Линдквист, ръководител на анализите в Catella Corporate Finance Sweden.

„Нагласите се променят доста осезаемо в последния месец и става по-трудно да се набере финансиране“, допълва той.

Но за компании като Fastighets AB Balder, която е финализирали само пет малки придобивания на имоти в първите три месеца на годината, може да има положителни последици за оценките, ако инфлацията остане по-висока от лихвите.

„Смятаме, че дългосрочната тенденция клони към по-силен счетоводен баланс, коментира главният изпълнителен директор на Balder Ерик Селин по-рано този месец.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *