• вт. май 17th, 2022

Напрежение в Южнокитайско море! САЩ и Китай пратиха самолетоносачи в региона

Bychaspic

апр. 13, 2021

Военната активност в Южнокитайско море се е засилила през почивните дни, когато във водния басейн навлязоха китайски самолетоносач и американска експедиционна ударна група, която дори започна учения в региона, съобщава CNN, цитирана от Агенция „Фокус“.

Междувременно САЩ и Филипините се подготвят за още едни съвместни учения, докато министърът на отбраната на САЩ предлагаше начини за задълбочаване на военното сътрудничество между Вашингтон и Манила, на фона на засиленото китайско военно присъствие в спорните води.

Китайският държавен Global Times в неделя заяви, че първият самолетоносач на страната Ляонин е навлязъл в Южнокитайско море в събота, след като завърши седмица военноморски учения около Тайван. Няма официално съобщение за позицията на Ляонин, но китайският таблоид прилага сателитни снимки, публикувани за първи път от американската медия The War Zone.

Съобщението за пристигането на Ляонин в Южнокитайско море идва, след като експедиционна ударна група на ВМС на САЩ, оглавявана от самолетоносача USS Theodore Roosevelt и десантно-щурмовия кораб USS Makin Island, проведе учения в Южнокитайско море ден по-рано. Към двата бойни кораба се присъединиха крайцер, разрушители и по-малки кораби-амфибии.

Плавателните съдове също превозваха стотици бойци на морската пехота от 15-та експедиционна морска част, както и поддържащите ги вертолети и изтребители F-35.

„Тази експедиционна ударна сила демонстрира категорично, че ние поддържаме надеждна за борба сила, способна да реагира на всякакви непредвидени обстоятелства, да възпира агресията и да осигури регионална сигурност и стабилност в подкрепа на свободен и отворен индо-тихоокеански регион“, заяви капитанът на американската 3-та десантна флотилия Стюарт Батешански.

Global Times цитира китайския военен експерт Вей Дунсю, който заяви, че ученията на американския флот са провокация.

Ученията на китайския самолетоносач „могат да установят по-широки морски отбранителни позиции, да защитят крайбрежните региони на Китай и да държат американските военни дейности под контрол“, отбелязва Вей.

Но американски анализатор описа присъствието на Ляонин в Южнокитайско море като нормално за пролетта, когато метеорологичните условия са благоприятни за учения.
„Ляонин слиза там по това време на годината (за да практикува) обучение за противовъздушна отбрана и жива стрелба“, обяснява Карл Шустер, бивш директор на операциите в Съвместния разузнавателен център на американското тихоокеанско командване.

В понеделник над 1700 американски и филипински военнослужещи започват двуседмични военни учения, предаде Reuters, цитирайки началника на Генералния щаб на Филипините генерал-лейтенант Сирилито Собежана. Ученията ще бъдат фокусирани върху тестване на готовността на американските и филипинските войски да реагират на събития като екстремистки атаки и природни бедствия, се казва в съобщението.

Това се случва, след като в неделя американският министър на отбраната Лойд Остин предложи на своя колега в Манила Делфин Лоренцана начини за задълбочаване на връзките между американските и филипинските военни, се казва в изявление на Пентагона.

Предложенията включват начини за „повишаване на ситуационната информираност за заплахите в Южнокитайско море“ и идват след „неотдавнашното събиране на кораби на морската милиция на Китайската народна република в рифа Уитсун“, в изключителната икономическа зона на Филипините на островите Спратли, се казва в изявлението.

Вашингтон и Манила са обвързани от договор за взаимна отбрана, който според официални лица може да влезе в действие в случай на китайски военни действия срещу филипинските правителствени кораби около рифа Уитсун.

Филипинският външен министър Теодоро Лосин-младши в събота написа в „Туитър“, че ще работи, за да може всяка атака срещу филипинските цивилни плавателни съдове да активира договора за взаимна отбрана, съобщи CNN Philippines.

Коментарите на Лосин дойдоха след като филипински новинарски екип заяви миналата седмица, че наетата от него лодка е била преследвана от китайски ракетни катери, когато се е опитала да се приближи до оспорвана плитчина във веригата Спратли, според информацията на CNN Philippines

Китай претендира за почти цялата територия на Южнокитайско море от 1,3 милиона квадратни мили като своя суверенна територия, като се сблъсква с претенции от Филипините и други държави. През последните години Пекин започна да строи изкуствени острови във водния басейн, които служат като опорни пунктове на армията на страната.

Пекин обвинява Вашингтон и други чуждестранни флоти, че подклаждат напрежение в региона, като изпращат военни кораби като сегашната експедиционна група, оглавявана от самолетоносача „Рузвелт“.

Напрежението се простира до североизточните краища на Южнокитайско море, където се намира остров Тайван. Пекин твърди, че демократичният, самоуправляван остров с почти 24 милиона души е негова територия, въпреки че двете страни се управляват отделно повече от седем десетилетия.

Китайският президент Си Дзинпин обеща, че Пекин никога няма да позволи на Тайван да стане официално независим и отказа да изключи използването на сила, ако е необходимо, за обединяване на острова с континента.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.