• ср. май 29th, 2024

Настроенията на строителите на жилища в САЩ записват осми пореден месец на спад

Bychaspic

авг. 15, 2022

Това е най-дългата си негативна серия, откакто американския жилищен се срива през 2007 г.

Строителен обект в САЩ. Снимка: Bloomberg L.P.

Строителен обект в САЩ. Снимка: Bloomberg L.P.

Показателят за настроенията на строителите на жилища в САЩ се понижава за осми пореден месец, отбелязвайки най-дългата си негативна серия, откакто жилищният пазар се срина през 2007 г. на фона на високите цени и разходи по заемите, съобщава Bloomberg.

Показателят на Националната асоциация на купувачите на жилища/Wells Fargo се понижи с 6 пункта до 49 пункта през август. Данните са по-мрачни от медианната оценка на икономисти, анкетирани от Bloomberg и изостават от границата между рентабилността и свиването от 50 пункта за първи път от май 2020 г.

Доверието на строителите се понижава, тъй като високите лихвени проценти по ипотечните кредити изострят предизвикателствата по отношение на достъпността в допълнение към високите разходи за материали и труд. Купувачите се дистанцират, което води до увеличаване на броя на наличните жилища и до спад в активността на новото строителство.

Федералният резерв агресивно повишава лихвените проценти, за да ограничи търсенето в цялата икономика, като жилищният сектор е особено чувствителен към тези увеличения. Служителите на Фед бяха насърчени от забавянето на продажбите на жилища като знак, че политиките им работят.

Спадът при настроенията на строителните компании в САЩ продължава. Източник: National Association of Home Buyers/Wells Farg Спадът при настроенията на строителните компании в САЩ продължава. Източник: National Association of Home Buyers/Wells Farg

„По-строгата парична политика на Фед и постоянно високите разходи за строителство доведоха до жилищна рецесия“, изтъква главният икономист на NAHB Робърт Диц.

Показателите за очакванията за настоящите и бъдещите продажби падат до най-ниските си нива от май 2020 г., като подобна е ситуацията и при индекса за броя на потенциалните купувачи.

Налице са признаци, че достъпността може би се подобрява. Около една на всеки пет строителни компании в проучването съобщава, че е намалила цените през последния месец, за да увеличи продажбите или да ограничи анулирания. И макар лихвените проценти по ипотечните кредити все още да са почти двойно по-високи от тези преди година, те се понижиха през последните седмици.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *