• вт. май 17th, 2022

На тайна среща принц Филип припомнил на Живков, че Евксиноград е негова фамилна собственост

Bychaspic

апр. 10, 2021

Все още не е известно кога ще бъде погребан принц Филип. Вероятно това ще бъде съобщено на брифинг в 15:00 ч. Човекът, който произнася думите „Моята първа, втора и последна задача е никога да не изоставям кралицата“ напусна поста си в ранните часове на петъчния ден в замъка Уиндзор, където заедно с Елизабет Втора спазваше правилата за изолация заради коронавируса.

Херцогът на Единбург е един от най-известните съпрузи в света. Той прекарва седем десетилетия до британската кралица.

За пръв път двамата се срещат през 1939 г., когато крал Джордж Шести посещава Военноморската академия в Дартмут, принц Филип е натоварен да придружава двете му дъщери – Елизабет и Маргарет. 18-годишният Филип впечатлява 13-годишната по това време бъдеща кралица.

Младата принцеса и военноморският офицер поддържат връзка чрез писма. През 1946 г. крал Джордж дава разрешение двамата да се оженят.

През далечната 1973 г. в двореца на Културата и спорта във Варна се провежда 10-ят Олимпийски конгрес и 74-ата сесия на МОК, на която присъства и принц Филип. Негов преводач е 19-годишната филоложка Фани Криспин. Историята е разказана в спомените на дипломата ни Кирил Костов, който е бил търговски представител на страната ни в Лондон през 80-те години.

За това тайно гостуване в България за първи път преводачката Фани Криспин разказа в предаването „Тази събота“ на bTV.

„През 1964 г. баща ми беше изпратен кореспондент на БТА в Лондон. През 1971 г. бях доста атрактивна 19-годишна девойка с добър английски. Доста свободно живях в Англия, не бяхме подчинени на строгите правила на посолството, бях много бързо асимилирана в обществото“, разказва Криспин, която по това време се е върнала в България, за да следва.

„Поканата (да превежда на събитието) дойде от университета в София. Не съм знаела, че ще превежда на принц Филип. Стана много странно, защото една вечер дойдоха представителите на УБО, защото ме очакват за официален превод в Евксиноград“, спомня си преводачката.

На срещата присъствали принц Филип, председателят на МОК лорд Келанин и Тодор Живков.

„Дистанцирана беше връзката между принц Филип и Тодор Живков и дистанцията идваше от страна на Живков“, спомня си Криспин.

За разлика от български партиен ръководител, принц Филип бил доста „освободен“. По време на срещата имало забавна програма с танци и той се отличил като добър танцьор, докато всички останали от българска страна били много сковани.

„Не пропусна да отбележи, че дворецът в Евксиноград е негова фамилна собственост“, спомня си Криспин.

За нея било много учудващо, че никъде не било съобщено за тази среща, нямало публикации и в британската преса, а тя била предупредена да мълчи и да пази тайна, като дори не можело да сподели със своите колеги преводачи.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.