• сб. апр. 13th, 2024

На 15 април стартира 45-ото Народно събрание. Кабинетът „Борисов 3“ подава оставка

Bychaspic

апр. 13, 2021

На 15 април започва работа 45-ят парламент, излъчен на изборите на 4 април 2021 г. Новоизбраните народни представители ще се съберат в старата сграда с девиза „Съединението прави силата“.

За това  настояха в подписка видни интелектуалци, сред които акад. Антон Дончев и акад. Георги Марков.

Новите народни представители ще заменят колегите си от 44-ия парламент, който изкара мандата си, но го завърши като шампион по нисък рейтинг, едва 12%. По-нисък бе резултатът само на т.нар. Виденово народно събрание – 37-ят парламент приключи работа с 11% рейтинг.

44-ото Народно събрание обаче е първото от 2009 г. насам, което изкарва целия си мандат и съответно цял мандат имаше третият кабинет на Бойко Борисов. Първият и вторият кабинет на Борисов, избрани съответно през 2009 г. и 2014 г. финишираха предсрочно. Преди отреденият му срок завърши мандата си и правителството на Пламен Орешарски, излъчено през 2013 г. от 42-ия парламент.

Предишният парламент стана първенец и по неприсъствие на премиера в пленарната зала. Година и половина преди края му Борисов не бе стъпвал там. Към премиера бяха зададени общо 43 въпроса, но той отговори само на 14 от тях – на 9 писмено и едва на 5 – устно в пленарната зала.

В 45-ия парламент влязоха шест политически партии или коалиции, което не е рекорд. Имало е парламенти със седем парламентарни групи, като 40-ия парламент, който излъчи тройната коалиция. Шест парламентарни групи имаше в следващия – 41-ви парламент, който излъчи първия кабинет на ГЕРБ.

Но в новия парламент за пръв път има толкова нови организации, предимно свързани с протестите през лятото на 2020 година – „Има такъв народ“, „Демократична България“, „Изправи се! Мутри вън!“.

И за пръв първата сила – ГЕРБ, има толкова малко мандати, едва 75.
Но пък и трите формации, наричани партии на промяната нямат достатъчно мандати, за да управляват – заедно събират едва  92 депутатски гласа.
Със своите 75 мандата ГЕРБ няма как да състави кабинет, тъй като всички останали са декларирали, че няма да подкрепят партията на Борисов.

Засега е ясно едно – 54-ият парламент ще бъде открит от Мика Зайкова – най-възрастният депутат от  партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“.

На първото си заседание новите депутати трябва да си изберат председател – пръв между равни и зам.-председатели. По традиция председателят е от най-голямата парламентарна група. Мнозинството на протеста обаче едва ли ще се съгласи представител на ГЕРБ да ръководи заседанията. Затова по-вероятно е за председател да бъде избрана дългогодишната юристка от администрацията на няколко парламента досега – Ива Митева, която влиза като депутат от „Има такъв народ“.

По конституция правителството подава оставка пред новоизбраното Народно събрание, но това става след конституирането му, т.е. след като си избере ръководство.

Третият кабинет на Борисов обаче ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство.

Досега избирането на ръководство на НС и приемането на оставката на кабинета са ставали в рамките на едно заседание. Но пък никога новият парламент не е бил в такава патова ситуация.
Защото трите партии от мнозинството на протеста първо ще трябва да се разберат кой да бъде председател на парламента, а след това – да търсят подкрепа за избирането му от БСП или ДПС или и от двете формации.

Лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов няма да бъде депутат, отказа се. 18 души от парламентарната група на партията трябва да решат – остават ли министри, зам.-министри и областни управители или се отказват от тези постова, за да станат депутати. Министрите от кабинета „Борисов 3“, които бяха избрани в 45-ия парламент са 12, зам.-министрите – трима, областните управители – също трима.

Конституцията е категорична – народните представители не могат да съчетават тази длъжност с друг държавен пост. 12-те министри за разлика от другите шест може да се върнат в парламента, след като бъде сформиран друг кабинет.

На първото заседание на новия парламент няма да присъства в Слави Трифонов, лидерът на „Има такъв народ“.

На 10 април бе съобщено, че Трифонов е с ковид. Това означава, че 14 дена ще бъде под карантина.

Около новите депутати има и други неизвестни. Например, кой ще оглави парламентарните групи.

Шеф на 75-мата депутати на ГЕРБ навярно ще бъде Даниела Дариткова, както и досега.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *