• вт. май 17th, 2022

На 99 години почина съпругът на кралица Елизабет Втора, принц Филип

Bychaspic

апр. 9, 2021

Съпругът на британската кралица Елизабет II – принц Филип е починал на 99-годишна възраст.

„С дълбока мъка Нейно Величество Кралицата съобщи за смъртта на любимия си съпруг, Негово Кралско Височество Принц Филип, херцог на Единбург. Негово кралско височество почина спокойно тази сутрин в замъка Уиндзор. Допълнителни съобщения ще бъдат направени след време. Кралското семейство се присъединява към хората по целия свят в траур за загубата му“, пише в съобщението на двореца.

На 16 март съпругът на Елизабет Втора беше изписан от болницата след най-дългия му престой там. Херцогът на Единбург, който щеше да навърши 100 години през юни, претърпя сърдечна операция.

Филип и Елизабет бяха женени от 1947 г., което ги прави най-дълголетната двойка в британската кралска история. Принцът оставя съпруга, четири деца, 8 внуци и 10 правнуци.

Филип Маунтбатън, бивш принц Филип Гръцки, е роден на 10 юни 1921 година, второстепенен член на гръцката кралска фамилия и член на Британското кралско семейство. Той е съпруг на Елизабет II и херцог на Единбург.

Син на принц Андрей Гръцки и Датски (четвърти син на гръцкия крал Георгиос I и кралица Олга) и на принцеса Алис Батенберг. Израснал предимно в Англия, той учи в училището Гордънстаун близо до Елгин, Шотландия и след това завършва Кралския морски колеж (Britannia Royal Naval College) в Дартмут, Девън. Принц Филип участва активно във Втората световна война от януари 1940 до края ѝ, на служба във военноморския флот на Великобритания.

През февруари 1947 Филип става британски поданик, като се отрича от правото си на наследяване на гръцкия и датския трон и приема фамилията на майка си – Маунтбатън. През същата година той сключва брак с принцеса Елизабет, бъдещата кралица на Обединеното кралство.

След сватбата получава титлата херцог на Единбург, а от 1957 година неговата титла е „Негово Кралско Височество Принц Филип, Херцог на Единбург“. През 1948 г. се ражда и първото им дете – престолонаследникът принц Чарлз. След това идват принцеса Ан (1950), принц Андрю (1960) и принц Едуард (1964). Елизабет се възкачва на престола през 1952 г. след неочакваната смърт на баща ѝ Джордж VI.

Въпреки всичко, в някои английски кръгове на него се гледа с подозрение – негови роднини са били тясно свързани с нацисткия режим, а сестрите му са женени за бивши нацистки офицери. Изпълнен с енергия и ентусиазъм, принц Филип се надява да поеме част от обществената дейност на кралицата – но според неофициална информация, той бива дълбоко унизен, когато висши държавни служители му отреждат титла и пост с предимно церемониален характер. Това е още по-унизително, когато той осъзнава, че този пост не съответства на величествената му осанка, както той споделя по-късно пред BBC.

През годините Филип остана верен на стила си да отправя понякога не най-дипломатични коментари и да казва това, което мисли. Оттегли се от публичния живот на 95 г., но продължи да е активен шофьор до 97-годишна възраст, когато върна книжката си заради предизвикана катастрофа.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.