• вт. окт. 3rd, 2023

Нехамер: Австрия е против възобновяване на преговорите за членство на Турция в ЕС

Bychaspic

сеп. 11, 2023

Канцлерът на Австрия Карл Нехамер заяви в интервю за в. „Велт“, че е против възобновяването на преговорите за членство на Турция в ЕС и призова страните членки да да разработят нов формат на сътрудничество между Брюксел и Анкара, съобщава БТА.

Преговорите на ЕС за присъединяване на Турция започнаха преди 18 години, но от пет години са замразени, въвежда „Велт“ в темата и продължава: Затова австрийският канцлер призовава за официалното им прекратяване. Той обаче иска Анкара да участва в преговорите за спиране на огъня в Украйна. „Подкрепяме по-нататъшното сближаване между Анкара и Брюксел, но пълноправното членство на Турция в ЕС за нас е немислимо“, заявява канцлерът Карл Нехамер в интервюто.

„Велт“ припомня посещението на комисаря по разширяване на ЕС Оливер Вархей в Анкара миналата седмица и изявлението на министъра на външните работи на Турция Хакан Фидан, че ЕС не може да е глобален играч без Турция и преговорите трябва да бъдат възобновени.

Турция е кандидат за член на ЕС от 1999 година и започналите през декември 2005 преговори са прекъснати през 2018 година поради продължаващи нарушения на принципите на правовата държава и основните демократични права в Турция. От отворени 16 от общо 35 преговорни глави досега е затворена само една.

В разговора Карл Нехамер заявява: „Важно е да сме честни един към друг, което включва и официално прекратяване на замразените от години преговори за присъединяване и разработване на нова концепция за добросъседско сътрудничество“.

За ЕС Турция остава много важен партньор. Същевременно канцлерът подчертава, че в момента Турция и Австрия работят успешно на двустранна основа за подобряване на връзките между двете страни. „В близко бъдеще ще се срещна с турския президент Ердоган“, съобщава ръководителят на австрийското правителство и шеф на Австрийската народна партия.

Нехамер взима отношение и по войната с Украйна, като изказва мнение, че в бъдещи преговори за прекратяване на огъня и постигане на мир е важно да се включат и страни като Турция, Саудитска Арабия, Китай и Индия. Канцлерът изразява солидарността към Украйна и подчертава, че Австрия оказва хуманитарна подкрепа на украински граждани по приета специална програма.

В интевюто на „Велт“ Карл Нехамер се спира и на вътрешнополитически въпроси.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *