• пт. мар. 29th, 2024

Николай Денков: Училищата ще затварят след 80% заети интензивни легла

Bychaspic

ян. 13, 2022

Този нов подход по отношение на образователната се изразява най-вече в нейното приоритизиране спрямо другите сфери, отчитайки тежките последствия, които ние вече можем да забележим по отношение на това, което се случи през изминалата календарна година. Това заяви министърът на образованието акад. Николай Денков относно новите начин, по който правителството ще прилага мерки за борба с COVID-19.

„Проблемът вече не е само в това, че обучението не е достатъчно качествено. Ние имаме и още два основни проблема, които трябва да бъдат ясни – изострянето на противопоставянето сред родителите дали обучението трябва да е присъствено или не. Това е рана, която ще отнеме време да заздравим, а това може да стане само с последователна политика, която отчита интересите на децата. Вторият проблем, който също е нов в мащаба, в който го виждаме, е загубата на мотивация на част от учениците да се върнат обратно в училище“, обясни министърът на образованието.

Мерките, като носене на маски, дезинфекция и спазване на дистанция, остават. Както и досега, ако в паралелката има един заразен ученик, тя ще бъде карантинирана.

„Основната промяна е свързана с това, че нивата, с които ще оценяваме какъв е риска в училищата, е свързан единствено с това, дали има риск хората да останат без адекватно лечение“, допълни Денков.

По думите му остава и възможността родителите да решат, че детето им ще се обучава онлайн, ако преценят, че рискът е прекалено голям.

При 50% заети интензивни легла, ще се засили контролът за спазване на известните мерки. Този подход ще бъде приложен до няколко дни. Груповите дейности ще продължат, но без да смесват паралелки. Спират се екскурзиите, зелените училища и посещенията на музеи. Олимпиядите и състезанията ще бъдат присъствени при наличието на зелен сертификат или отрицателен тест. Индивидуалните занятия ще се провеждат без нуждата от тези документи.

При 60% заразени спират заниманията по интереси, без занималните след клас.

При 70% заети лигла – 1 до 4-ти клас учат присъствено, а от 5 до 12-ти ще са в режим на ротация с период на една седмица. По възможност без ротация и с тестване ще се учи в центровете за деца с нужда от специални грижи.

При заети легла над 80% децата от 5 до 12-ти клас ще бъдат изтеглени от училищната мрежа, а за децата от 1 до 4 клас ще се решава според ситуацията, чрез два допълнителни индикатора.

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *