• ср. юли 24th, 2024

Ниска наемна активност и ръст на празните офиси отчита София през второто тримесечие

Bychaspic

юли 28, 2023

Няма започнати нови проекти с голяма квадратура, а завършените обекти през последните месеци са относително малки, сочат данни на консултантска компания

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Пазарът на офиси в София е останал стабилен през второто тримесечие, но излизането на нови сгради и забавените темпове на усвояване на свободните площи са довели до лек ръст на незаетостта, като през второто тримесечие тя е нараснала от 16,1% на 16,6% за София. Значителна част от наемната активност заемат подновяванията на съществуващи договори, като IT и BPO секторът запазват най-висок дял от сделките.

Най-отчетлива обаче е и тенденцията за оптимизация на площите заради хибридната работа на служителите – част от компаниите подновяват договорите си или се преместват на по-малка спрямо заеманата до момента площ. Това сочат данни от доклада на консултантската компания за бизнес имоти Cushman & Wakefield Forton.

„През последните три месеца пазарът показва относителна стабилност и предвидимост, макар и при ниски нива на наемна активност и по-бавно случващи се сделки. Хибридният начин на работа остава като тренд и рефлектира в по-малък обем на пазара спрямо предходните периоди. Въпреки това има и компании, които са работили изцяло home office през последните години и в момента се завръщат в офис сградите. Макар и този тип наематели да имат малък дял от пазара процентно, не е изключено тази тенденция да се засили през следващите тримесечия”, коментира Явор Костов, управляващ партньор на Cushman & Wakefield Forton.

От компанията отчитат и тенденция на растящи компании, които напускат коуъркинг пространствата и наемат офис площ в същата сграда или район. В резултат на това нараства делът на офис сградите, които включват сервизирани и споделени офиси в микса си от площи, именно с цел да предложат повече гъвкавост на наемателите си и да привлекат растящи компании.

„Наблюдаваме и навлизане на нови компании в България, както и активност в сегмента на стартъпите. Споделените и сервизирани офиси неминуемо попадат в техния профил и интересът към такива пространства устойчиво расте. В резултат на това през последните месеци гъвкавите офис площи в София надминаха 60 хил. кв. м и има заявки за отваряне на нови”, отбелязва Йоанна Димитрова, зам.-мениджър Офис площи в Cushman&Wakefield Forton.

Обемът на офис сградите в процес на изграждане остава сходен с предходните тримесечия – около 190 хил. кв. м, сочат още данните на Cushman & Wakefield Forton. Не са започнати и нови проекти с голяма квадратура, a завършваните обекти през последните месеци са относително малки. През второто тримесечие от компанията отбелязват завършването на малко над 11 хил. кв. м нови площи. Общият обем на предлаганите на пазара офиси нараства от 2,267 млн. кв. м на 2,279 млн. кв. м. Подписаните и подновени през второто тримесечие наемни договори са за близо 34 хил. кв. м спрямо 41 хил. кв. м за същия период на предходната година.

Наемните нива се задържат стабилни след ръста в началото на годината. В момента първокласните локации в централната част на София се отдават за 16 евро на кв. м, докато цените в офис сградите по протежение на големите булеварди варират между 12 и 15 евро на кв. м.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *