• чт. окт. 28th, 2021

Нова приставка определя стадия при рак на гърдата

Bychaspic

окт. 13, 2021

Д-р Йордан Спирдонов създаде приставка, която подобрява точността на диагностика и определянето на стадия при рак на гърдата.

„При вече диагноситицан от нас карцином, използваме ядрено-магнитния резонанс като златен стандарт. Възниква сериозен проблем, когато не можем да го проведем. Тогава правим скенер. Стадирането се прави по сканиране на пациента по гръб. Сканирайки пациента по гръб, макар и малък карцином, много често имитира, че е залепнал за гръдната страна. При дамите настъпва деформация на млечните жлези. И така не можем да разберем къде се намира карциномът“, обясни д-р Спирдонов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Подложката за скенер влиза в употреба по следния начин – пациентът ляга върху подложката, гърдите увисват по естествен начин и структурите са в съвсем реална позиция.

„Много е просто, но много приложимо и ефективно. Нито дозата е по-висока, нито цената на изследването. Улеснява екзактно стадиране“, посочи д-р Спирдонов.

Той подчерта, че ракът на гърдата е на първо място, а по последни данни всяка осма жена в Европа развива карцином на гърдата. Препоръчително е след 25-ата година да се прави ежемесечен преглед след цикъл.

„Ехографията е златен стандарт, който се прави от 40-ата година. Това е по международни препоръки“, каза още д-р Спирдонов и добави, че облъчването при мамографията е много слабо.

Гледайте целия разговор във видеото.

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.