• нд. апр. 14th, 2024

Новите депутати декларират до 15 май имуществото си пред КПКОНПИ

Bychaspic

апр. 14, 2021

До 15 май новите 240 депутати трябва да подадат декларации за притежаваното от тях имущество. Комисията, оглавявана от Сотир Цацаров, има два месеца срок, за да провери верни ли са данните. Така, колко са богати народните представители ще стане ясно най-рано в края на месец юли.

По закон депутатите са част от хората, заемащи висши публични постове и като такива са длъжни ежегодно да декларират притежаваното от тях имущество. Първият документ попълват до месец след полагане на клетвата.

„Встъпителната декларация отразява имуществото и интересите на лицето към датата на встъпване в длъжност. Тоест – пълна картина на неговото имущество към тази дата”, заяви пред Нова тв председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров.

Народните представители, които за пореден път ще заемат депутатските банки, също ще попълват встъпителни декларации. И не само такива, напомня Сотир Цацаров. До 30 дни след разпускане на предходния парламент, те трябва да подадат така наречената „финална декларация“, която отразява имуществото им на края на мандата.

„Освен това, законът предвижда те да подадат ежегодна декларация. Ежегодната декларация отразява тяхното имущество към 31 декември 2020 година. Такъв е законът”, казва Цацаров.

До средата на май документите трябва да са в Антикорупционната комисия, която три пъти ще проверява едни и същи по същество данни. „Защото законът е такъв, а приемането или изменението на закона е в ръцете на самите народни представители. Ние го изпълняваме”, допълва Сотир Цацаров.

Положението се усложнява, ако има предсрочен вот. Участвалите в 44-тото и 45-ото Народно събрание ще са длъжни да подадат финални декларации за времето, когато са били в предходните парламенти, независимо колко дълго са работили те. Ежегодни, защото все пак са били народни представители, както и нови встъпителни заради депутатското си място в 46-я парламент.

„Срокът за подаване на ежегодни декларации от всички други задължени лица по закон е 15 и съответно 17 май. Те са 50 категории”, обяснява Цацаров.

Заради подобен казус с дублиране на информацията, подавана от магистратите, Антикорупционната комисия реши, че те ще декларират имущество само пред Инспектората на Висшия съдебен съвет.

„Това, че тя присъства в 2 публични регистъра, в идентичен вид, на практика не върши работа на никого”, казва председателят на КПКОНПИ.

Без значение пред кого ще декларират имущество, заемащите висши публични длъжности, както и магистратите, са заплашени от данъчни проверки и солени глоби при установени нарушения.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *