• ср. май 29th, 2024

Новозапочнатите жилища в САЩ достигнаха 13-месечно дъно през май

Bychaspic

юни 16, 2022
Новозапочнатите жилища в САЩ достигнаха 13-месечно дъно през май

Снимка: Bloomberg LP

Жилищното строителство в САЩ е достигнало 13-месечно дъно през май, а разрешенията за строеж също намаляват. Това е признак, че жилищният пазар се охлажда, тъй като растящите лихви по ипотечните кредити намаляват достъпността за много купувачи на първо жилище, предава Ройтерс.

Новозапочнатите жилища са намалели с 14,4% до сезонно изгладен годишен темп от 1,549 млн. броя миналия месец, най-ниското ниво от април 2021 г., сочат данни на министерството на търговията. Данните за април бяха ревизирани към повишение до темп от 1,810 млн. единици спрямо обявените преди това 1,724 млн. единици.

Анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха новозапочнатите жилища да намалеят до темп от 1,701 млн. единици.

Разрешенията за строеж за бъдещо жилищно строителство са спаднали със 7% до годишен темп от 1,695 млн. единици.

Жилищният пазар е много чувствителен към лихвите. Продажбите намаляват в последните няколко месеца, като жилищното строителство до голяма степен следва тази тенденция.

Още по темата

Допитване от сряда показа, че индексът за нагласите към жилищния пазар на Националната асоциация на жилищните строители и Wells Fargo е достигнал двегодишно дъно през юни, като мерилото за бъдещи купувачи спада под нивото от 50 пункта за първи път от юни 2020 г.

Лихвите по 30-годишните ипотечни кредити с фиксирана лихва са нараснали с 25 базисни пункта миналата седмица до средно ниво от 5,65%, най-високото от ноември 2008 г. насам, сочат данни на Асоциацията на ипотечните банкери.

Очаква се жилищните заеми да стават още по-скъпи. В сряда Федералният резерв вдигна лихвата си със 75 базисни пункта, най-голямото повишение от 1994 г., за да се бори с инфлацията.

Новозапочнатите еднофамилни жилища, които имат най-голям дял от жилищното строителство, са намалели с 9,2% до темп от 1,051 броя през май. Строителството на еднофамилни жилища е нараснало в североизточните щати, но е намаляло в Средния запад, южните и западните области.

Разрешенията за строеж на еднофамилни жилища са спаднали с 5,5% до темп от 10,48 млн. броя. Новозапочнатите жилищни проекти с пет или повече апартамента в тях са се понижили с 26,8% до темп от 469 хил. единици.

Разрешенията за многофамилни жилищни сгради са се свили с 10 на сто до темп от 592 хил. единици.

Броят на одобрените за строителство жилища, които все още не са започнати, е нараснал с 0,7% до 283 хил. единици. Одобрените еднофамилни жилища са останали непроменени на ниво от 152 хил. единици. В крайна сметка те ще започнат да се строят и ще подкрепят жилищното строителство.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *