• чт. сеп. 28th, 2023

Нощувките в хотел често са по-евтини от Airbnb

Bychaspic

сеп. 18, 2023

Хотелите често са по-евтиният вариант за нощувка в сравнение с Airbnb, показва ново проучване. Потребителската група Which? сравнява цената на хиляди хотелски стаи с 300 000 обяви в популярни уебсайтове за настаняване под наем. Изследването включва 13 дестинации в Обединеното кралство и 37 в останалата част на света. И установява, че една нощувка в хотел струва средно 117 евро в сравнение с 139 евро в Airbnb и Vrbo.

Платформите за краткосрочно отдаване под наем имат репутацията на по-евтин вариант в сравнение с хотелите, но според Which? нарастването на популярността им по време на пандемията е предизвикало покачване на цените.

Организацията изтъква редица дестинации, при които пътуващите могат да направят големи икономии, като отседнат в хотели.

На гръцкия остров Санторини офертите на Airbnb и Vrbo обикновено са със 71% по-скъпи – 235 евро, в сравнение със 138 евро за хотели. Обявите на уебсайтовете на компаниите за отдаване под наем за нидерландската столица Амстердам са с 58% по-високи от тези в хотелите – средно 212 евро срещу 134 евро.

Цените на хотелите като цяло са по-ниски и в много азиатски дестинации. В Хонконг разликата в цените е 85%, като подобни са резултатите и в Сингапур и Дубай.

Също така е установено, че в няколко горещи туристически точки в Обединеното кралство обикновено е по-евтино да се отседне в хотел, отколкото да се резервира чрез Airbnb и Vrbo.

За престой в хотелите на живописния крайморски град Саутуолд, Съфолк, клиентите плащат средно 180 евро, но офертите в уебсайтовете за настаняване под наем обикновено са на стойност 259 евро. Обикновено е по-евтино да отседнете в хотели и в столиците на Обединеното кралство, твърдят изследователите.

В САЩ най-голямата разлика в цените е регистрирана в Сан Франциско, където хотелите струват средно 65 долара на вечер, а местата за настаняване, предлагани през платформите – 202 долара.

Най-същественото несъответствие в Австралия е в Сидни. Там частните наеми са на цена от 150 долара на вечер, докато престоят в хотел струва 107 долара.

Много туристи може да се изненадат да открият, че средната цена на хотелите в много дестинации е по-ниска от наемите на жилища, които се отдават чрез различни платформи и имат репутацията на по-евтиния вариант“, казва Рори Боланд, редактор на списание Which? Travel.

Но уточнява, че все още е по-изгодно резервирането през Airbnb за големи групи от хора.

Източник: https://economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *