• сб. апр. 13th, 2024

„Ню Йорк Таймс“: Какво значи демонстрирането на битите терористи за руското общество

Bychaspic

мар. 27, 2024

Четиримата мъже, обвинени в извършването на най-смъртоносната терористична атака в Русия от десетилетия насам, се явиха в московски съд в неделя вечерта, превързани и пребити. Единият от тях влезе с частично отрязано ухо. Друг беше в оранжева инвалидна количка, с изпъкнало ляво око, разкопчана болнична престилка и катетър в скута му.

Много хора по света, включително и руснаци, вече знаеха какво се е случило с тях. От събота насам видеоклипове, на които се вижда как мъжете са измъчвани по време на разпит, се разпространяват широко в социалните медии, което анализаторите наричат очевидно отмъщение за нападението в концертната зала, за което са обвинени, че са извършили миналия петък, при което загинаха най-малко 139 души и бяха ранени още 180.

На един от най-тревожните видеозаписи се вижда как на един от обвиняемите, идентифициран като Саидакрами М. Раджабализода, е отрязана част от ухото и е пъхната в устата му. Снимка, разпространена в интернет, показва батерия, закачена към гениталиите на друг обвиняем – Шамсидин Фаридуни, докато е бил задържан.

Как са започнали да се разпространяват видеоклиповете, не стана ясно веднага, но те бяха разпространени от националистически, провоенни канали в Telegram, които се смятат за близки до руските служби за сигурност.

Въпреки че най-страховитите клипове не бяха показани по държавната телевизия, жестокото отношение към обвиняемите беше ясно изразено. А решението на руските власти да го покажат толкова публично в съда, по начин, по който почти никога не са го правили преди, е било замислено като знак на отмъщение и предупреждение към потенциалните терористи, смятат анализатори.

В най-новата история на Русия по държавната телевизия не са показвани видеоклипове с изтезания, казва Олга Садовска от Комитета срещу изтезанията, руска правозащитна организация. Тя и други анализатори казват, че явното показване на изтезания показва и нещо друго – до каква степен руското общество се е милитаризирало и толерирало насилието след началото на конфликта в Украйна.

„Това показва колко далеч сме стигнали в усвояването на нови методи на водене на война“, казва Андрей Солдатов, експерт по руските служби за сигурност.

Международни изследвания показват, че обществото толерира насилието срещу хора, които смята за най-тежки престъпници, включително терористи, серийни убийци и извършители на насилствени престъпления срещу деца. Въпреки това Олга Садовска заяви, че показаните по телевизията видеоклипове са ново ниво за руската държава. „Държавата и властите демонстрират, че насилието е приемливо, че те нормализират изтезанията на определен субект“, каза тя.

Ден преди това говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира въпросите за изтезанията по време на брифинг с репортери. Но бившият президент Дмитрий Медведев заяви: „Те бяха заловени. Браво на всички, които ги хванаха… Трябва ли да бъдат убити? Трябва. И това ще бъде направено. Но по-важно е да убием всички замесени. Всички. Който е платил, който е съчувствал, който е помогнал. Убийте ги всички“, пише той в Telegram.

Адвокатът Иван Павлов казва, че изтезанията отдавна се използват при дела за тероризъм и убийства, но не толкова явно. Той казва, че когато новините за изтезания изтичат от затворите, това дава „на хората посланието, че ако сте обвинени в тероризъм, специалните сили ще ви изтезават. Така че това действа като превантивна мярка.“

Павлов казва, че неделното съдебно заседание е било необичайно с това, че изтезанията са били толкова нагло демонстрирани. „Преди го криеха от широката общественост, но сега не го правят, защото обществеността е готова за насилието… Заради войната то вече не е нещо изключително неприятно за широката общественост“, каза той.

Тъй като изтезанията са престъпление както по силата на международното право, така и в много държави, адвокатите обикновено се стремят да анулират всички показания, получени при изтезания, тъй като те са очевидно недостоверни, каза Скот Роум, директор на отдела за глобална политика и застъпничество в Центъра за жертвите на изтезания.

Според експерта по руските спецслужби Андрей Солдатов изтезанията и официалният отговор на тях са сигнализирали на военните, че бруталното насилие вече е приемливо и се насърчава. Той смята, че като публикуват видеозаписите с изтезания, властите „изпращат сигнал за сплашване на всички, които не са на страната на Кремъл, и много успокояващ сигнал към военните и службите за сигурност, че сме на една вълна“.

Източник dir.bg

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *