• нд. юли 21st, 2024

Обединеното кралство се нуждае от почти 230 хил. нови жилища под наем годишно

Bychaspic

фев. 14, 2022
Обединеното кралство се нуждае от почти 230 хил. нови жилища под наем годишно

Снимка: Aрхив Ройтерс

Обединеното кралство ще има нужда от почти 230 хил. нови имоти под наем годишно, за да се избегне недостиг, ако текущият ръст на търсенето продължи, съобщава The Guardian, базирайки се на нова прогноза.

Предлагането на жилища под наем от частния сектор ще трябва да се увеличава с 227 хил. жилища годишно, за да отговори на търсенето за 1,8 млн. нови домакинства през следващото десетилетие, сочи анализ на консултантската компания Capital Economics.

Обединеното кралство е изправено пред траен недостиг на нови жилища на фона на растящите цени на къщите, което кара много хора да живеят под наем за по-дълго. Броят на домакинствата в частно отдадени жилища под наем се е увеличил от 2,8 млн. през 2007 г. до 4,5 млн. през 2017 г., показват официалните данни.

Частните наеми във Великобритания се увеличават с най-бързия си темп в историята през януари, а средната стойност на обявено жилище под наем извън Лондон е с 9,9% повече спрямо година по-рано, сочат данни на имотния сайт Rightmove.

Още по темата

Правителството предприе серия от стъпки, за да премахне данъчните облекчения за наемодатели, купуващи жилища с цел отдаване над наем, след като стотици хиляди се насочиха към закупуване на втори или трети имот. Освен от данъчните облекчения наемодателите се възползваха през миналото десетилетие от ултраниските лихвени проценти и капиталовите печалби от растящите цени на жилищата.

Управляващият икономист на Capital Economics Андрю Ивънс, който е изготвил проучването по искане на лобистката група Асоциация на националните наемодатели на жилищни имоти (NRLA), казва, че „серия от политически промени“ е намалила запасите от имоти под наем в Обединеното кралство. Той добавя, че „предлагането може да намалее с още около половин милион през следващото десетилетие“, ако не бъдат направени промени.

Бен Бийдъл, главен изпълнителен директор на NRLA, казва, че има „криза с предлагането, която в момента обхваща сектора“ и че са нужни „спешни мерки“, за да се осигурят жилища под наем на достъпни цени.

Говорител на жилищното министерство казва: „Подкрепяме частния сектор на жилищата под наем и признаваме важната роля, която жилищата, построени, за да бъдат отдавани, имат в увеличаването на предлагането, както и нарастващото качество и избор за наемодателите в страната“.

„Правителството строи повече наистина домове, за да помогне на хората на жилищната стълбица. От 2010 г. насам сме предложили над 574 хил. достъпни жилища и инвестираме 11,5 млрд. паунда в такива“, допълват от правителството.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *