• ср. май 29th, 2024

Обещанието на новия хонконгски лидер да разреши жилищния проблем буди скептицизъм

Bychaspic

май 25, 2022
Обещанието на новия хонконгски лидер да разреши жилищния проблем буди скептицизъм

Снимка: Bloomberg LP

Хонконг разчита на бивше ченге да разреши растящ списък с главоболия. От новия лидер обаче едва ли може да се очаква да разреши жилищната криза, въпреки че властите в Пекин смятат, че проблемът е причина за общественото недоволство в града, казват анализатори, цитирани от Bloomberg.

Новият главен администратор Джон Ли е изправен пред предизвикателство, което предшествениците му – опитни чиновници и бизнес лидери, не успяха да разрешат. Като бивш секретар по сигурността, който ръководи потушаването на протестите през 2019 г., липсата на връзки на Ли с бизнес общността и собствения му приоритет за стабилност в областта на сигурността означават, че най-недостъпният жилищен пазар в света вероятно няма да поевтинее скоро.

„Всички главни администратори обещаваха за разрешат проблеми, свързани с жилищата и прехраната, когато дойдоха на власт. В крайна сметка проблемът с неравенството и недостъпните жилища продължи да се влошава“, коментира Хо Фун Хун, преподавател по политическа икономика в университета „Джонс Хопкинс“. „Не е сигурно дали той има калибъра и експертизата да се справи с тези проблеми по-ефективно от предшествениците си“, допълва той.

Задълбочаваща се криза

Разрешаването на жилищните проблеми винаги е било щекотлив въпрос за правителството в Хонконг. За Ли това ще означава да укроти имотните магнати в града, като в същото време охлади цените и гарантира стабилността на ключов стълб в икономиката и за хазната на правителството. Ако позволи недоволството да продължи да кипи заради жилищата и други социални проблеми, това също може да задълбочи общественото недоверие в правителството и да увеличи броя на напускащите местни жители.

Предизвикателствата пред Ли, който служи в полицейските сили повече от три десетилетия, също нарастват.
Растящите цени на имотите в последните над десет години на свръхниски лихви се превръщат в голям политически риск за правителствата в цял свят. Проблемът в Хонконг е особено остър, тъй като жилищата не само са скъпи, а и в повечето случаи са малки. Много местни жители в непривилегировано положение живеят в малки имоти или къщи-клетки.

Освен това жителите на Хонконг трябва да чакат повече за общинско жилище. По данни към края на март те трябва да чакат 6,1 години, преди да получат апартамент, най-дългия период от 1998 г. насам, сочат данни на правителството. В момента има около 147 500 заявления. Около 28 на сто от населението живее в общински жилища.

Националната сигурност на първо място

64-годишният Ли беше утвърден официално едва в началото на този месец като нов главен администратор на Хонконг, след като беше избран с мнозинство от 1424 членове на избирателната колегия. Той беше единственият издигнат кандидат пред избирателна колегия, която беше реформирана от властите в Пекин през 2021 г., за да включва повече лоялни към правителството членове.

За разлика от предишните главни администратори програмата на Ли, която беше публикувана седмици преди утвърждаването му, има ясен фокус върху опазването на конституцията на Китай и Основния закон в Хонконг, а по политическите проблеми липсват много подробности.

Макар че вниманието върху националната сигурност е в унисон с дневния ред на президента Си Дзинпин, очакванията Ли да се заеме с разрешаването на въпроси, свързани с прехраната, също са високи, тъй като китайските власти дадоха да се разбере, че виждат връзка между жилищния проблем и общественото недоволство, което прерасна в безредици през 2019 г.

Внимание върху общинските жилища

Ли обеща, че жилищата ще бъдат основна тема за администрацията му и представи идеи как да се увеличи предлагането. Най-видното предложение в програмата му беше идеята да се позволи на местни жители, кандидатстващи за общинско жилище, да се нанесат преди близката инфраструктура и транспортни връзки да са завършени, което според него може да скъси времето за чакане с една година.

Миналата седмица Ли обяви промени в правителството, които ще разделят съществуващото Бюро за транспорт и жилища на две, като създадат Жилищно бюро, посветено на имотните проблеми. Идеята беше предложена за първи път от настоящата администрация.

Ли каза още, че ще опрости процеса по регулиране на земя и строителство на жилища, което на практика може да намали времето за публични консултации и оценки на екологичното въздействие.

Новият главен администратор получава помощ и от самите хора, които често са обвинявани за жилищните проблеми в града, като ръководители на строителни компании, включително Sun Hung Kai Properties, доброволно даряват земя за социални жилища и участват в публично-частни програми на правителството за споделяне на земя.

Но възможностите на имотните магнати да влияят на избора на главен администратор до голяма степен бяха ограничени в рамките на предприетите от Пекин политически промени, което е сигнал за намаляващото им значение в икономиката на града и политическия живот. Въпреки пренебрегването им магнатите бяха сред екипа от консултанти на Ли и много от тях използваха вестниците, за да го поздравят.

Лидерство на Пекин

Ли трябва да действа предпазливо в усилията си за разрешаване на жилищния проблем. Ако преследва строителните компании твърде строго в опит да укроти пазара, той рискува да потисне цените за съществуващите собственици на жилища с ипотечни кредити.

Като цяло имотните анализатори не очакват мандатът на Ли да окаже значително въздействие върху цените в близко бъдеще. Те прогнозират, че цените ще нарастват догодина след първоначалния спад заради растящите лихвени проценти. Според някои анализатори цените ще нараснат с 10% тази година заради търсенето от купувачи от континенталната част на Китай.

Иван Чой, преподавател в Китайския университет в Хонконг, отбелязва, че в крайна сметка Ли ще трябва да се отчита в Китай за политиките си, включително жилищната.

„Една от индикациите в търсенето на човек с дисциплинирано минало за главен администратор е, че Пекин ще решава по много от сложните политически проблеми и ще му помага да изпълнява решенията“, казва той.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *