• ср. май 18th, 2022

Огнян Минчев: България навлиза във фаза на политически разпад и чести правителствени кризи

Bychaspic

апр. 13, 2021

България влиза в политическа фаза на турбулентност, на разпад на съществуващите до този момент политически структури, градени в продължение на повече от десетилетие от хегемонната роля на ГЕРБ, каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът доц. Огнян Минчев.

Според него от процесите има две лоши новини: този разпад върху управляемостта на страната има директни последствия и на този етап не ни показва никакъв път към бъдеща консолидация, не ни показва посока за възникване на алтернатива, която в обозримо бъдеще може да се консолидира и да осигури на България по-перспективно управление и по добро от настоящето бъдеще.

„Тази фаза на политически разпад би могла да има две основни посоки на реализация. Първата посока е средносрочно задълбочаване на разпада, формиране на хаотични мнозинства, много чести избори, много чести правителствени кризи. Това е едната, най-неблагоприятната възможност. Втората възможност е, когато този разпад на практика покаже своите дефицити в условията на тези кризи, които преживяваме, както кризата с коронавируса, с пандемията, така икономическата криза, психологическата криза на хора, изтормозени от тези ограничения на пандемията и т.н., да имаме един откатен ефект, едно завръщане към ГЕРБ и към възобновяване на някаква по-централна роля на ГЕРБ в политическия процес“, прогнозира доц. Минчев.

Според него дори и това да се случи, това възвръщане на позиции от страна на ГЕРБ в един период след хаотичен разпад би било краткотрайно възвръщане, краткотрайно укрепване на ГЕРБ като политическа алтернатива на хаоса, кратка, мимолетна стабилизация около ГЕРБ, която ще отвори отново посоката, перспективата за политическа промяна.

Огнян Минчев изрази надежда в обозримо бъдеще тази промяна да доведе до шансове, до изгледи за нова алтернатива и за нова консолидация на политическата сцена в България.

Всички обичат Слави и неговата партия „Има такъв народ“, защото те са единствената надежда за сформиране на правителство в 45-то Народно събрание, каза още политологът.

Доц. Минчев обясни, че се наблюдава истеризиране на напрежението в политическия живот и това според него ще има ефект на бумеранг за създателите на това напрежение, което не е добре за работата на парламента.

„Всички обичат Слави дотолкова, доколкото добрият резултат на Слави Трифонов и неговата партия „Има такъв народ“ е единствената надежда да се формира коалиция; партньорство, което от една страна да се опита да отстрани ГЕРБ, а от друга страна да се опита да сформира управление на страната. Така, че всички обичат Слави, защото всички се надяват Слави да се превърне в център на подобна коалиция, която да състави правителство, но дали това ще стане, предстои да видим“, коментира политологът.

По думите му, макар острите политически спорове да са си на място в Народното събрание, предварителните негативни нагласи, не носят полза на политическите играчи. Според него ГЕРБ е политическата формация, чиито позиции и решения са били неоспорими и необходими и това е натрупало негативи към тях. Това е причината и за създалата се широка анти-ГЕРБ нагласа.

Доц. Минчев нарече „енигма“ ПП „Има такъв народ“, защото според него самите те не са очаквали тази водеща роля в политическия живот на страната и мълчат. Според доц. Минчев предстои да разберем дали това е така, защото още не са готови за тази важна роля.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.