• чт. мар. 28th, 2024

Омбудсманът: Да не се вдигат цените на тока и парното за бита

Bychaspic

дек. 8, 2021

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) инж. Иван Иванов, в която категорично настоя да не се допуска ново повишение на цените на парното и тока за битовите клиенти от 1 януари догодина.

„Категорично е становището ми, че в настоящата ситуация всяко увеличение на енергийните цени, дори и минимално, ще бъде трудно поносимо за битовите клиенти, предвид ускорените инфлационни процеси, здравната криза, сложната ситуация на пазара на труда и като цяло влошеното съотношение между доходите и разходите на българските граждани“, пише омбудсманът.

Доц. Ковачева подчертава, че до момента няма яснота дали са внесени и какви са исканията на енергийните дружества лицензианти за евентуални изменения на цените. Тя посочва, че това създава съмнения за непрозрачност на процедурите, в рамките на които ще бъдат формирани новите регулирани цени на тока, топлата вода и отоплението за първата половина на 2022 г.

„Вземайки повод от публикуваната информация от „Топлофикация София“ ЕАД за недовзет приход в размер на 164,4 млн. лв., доколкото върху цената на топлинната енергия влияят и други фактори, очаквам обективна оценка на ефекта от рекордно високите борсови цени на електрическата енергия през 2021 г. върху приходите на топлофикационните дружества, които произвеждат електрическа енергия по високоефективен комбиниран начин“, посочва омбудсманът и допълва: „Очаквам също така да изясните ще има ли ефект върху новите ценови предложения решенията на Комисията за периода 01.07.2019 г. – 31.03.2020 г., касаещи „Топлофикация София“ ЕАД и „Топлофикация – Бургас“ ЕАД, във връзка с постановени съдебни решения, тъй като е недопустимо битовите клиенти да плащат за стари грешки на регулатора.“

В препоръката си тя настоява в хода на цялостен анализ на ценообразуващите елементи КЕВР да разкрие всички резерви и да използва всички подходящи законови механизми, за да не се повишат цените на тока и парното за битовите клиенти.

„Необходимо е проекторешенията на КЕВР да бъдат публикувани достатъчно рано, за да може да бъде проведено задълбочено и обстойно обществено обсъждане и да не се прилага съкратена процедура за изменение на цените, за да се чуят всички гледни точки на заинтересованите страни и да се осигури прозрачност при вземане на решенията“, пише в заключение омбудсманът.
 

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *