• ср. сеп. 22nd, 2021

Ортопедичната асоциация: Уволнението на проф. Балтов ни връща в мракобесните времена на саморазправа

Bychaspic

сеп. 15, 2021

От Българската ортопедична и травматологична асоциация излязоха със становище относно уволнението на бившия директор на „Пирогов” проф. д-р Асен Балтов. Ортопедът беше уволнен дисциплинарно на 13 септември – първия му работен ден, след прекъсване по здравословни причини.

В становището си от Асоциацията посочват, че в уволнението на Балтов виждат няколко тенденции, свързани с пряка намеса на политиката в лечебната дейност с негативен знак. От БОТА са притеснени от „немотивираното уволнение на лекар, защото е връщане към едни мракобесни времена на саморазправа”.

Становището е изпратено до д-р Иван Маджаров, председател на УС на Българския лекарски съюз, до служебния министър Стойчо Кацаров и до доц. д-р Силви Кирилов, председател на ресорната комисия в парламента.

Ето становището на Българската ортопедична и травматологична асоциация:

Както стана известно на цялото общество, на 13-и септември 2021 г., в деня на връщането си на работа след отпуск по болест, проф. д-р Асен Балтов беше уволнен дисциплинарно от длъжността „лекар, ортопедия и травматология“ към Първа клиника по ортопедия и травматология на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Заповедта за уволнението му, в която не фигурират мотиви, е подписана от проф. д‑р Иван Поромански, временно изпълняващ длъжността Изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

В този акт ние виждаме няколко изключително притеснителни тенденции.

Смятаме, че това е връхната точка на поредица от политически мотивирани уволнения и опити за саморазправа от позицията на власт, започнали в случая с УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ с уволнението на проф. Балтов от длъжността Изпълнителен директор.

Припомняме, че той не е назначен по време на управлението на ГЕРБ и всичко, което е направил в сътрудничесто с МЗ и учредения от МС Национален оперативен щаб, e за справяне с пандемичната обстановка в страната. Всеотдайността му в тази насока очевидно е използвана в опита за внушаване на предполагаемата му близост с предходното политическото управление на страната.

Тревожно е, че на 13 септември беше уволнен лекар, а не администратор. Съгласни сме, че като принципал на едно лечебно заведение, МЗ има право да уволни директора му, макар да смятаме, че и тогава трябва да бъдат представени основателни мотиви, а не това да става в резултат на недоказани обвинения. В случая обаче проф. д-р Балтов не е уволнен като служител на администрацията на болницата, а като лекар в същата.

Това е пряка намеса на политиката в лечебната дейност с негативен знак. Проф. Д-р Балтов е един от най-опитните, именити и способни ортопеди в България. Избран e за председател на Българската ортопедична и травматологична асоциация за втори пореден мандат от ортопедичната общност, човек, помогнал на хиляди пациенти.

Неговото уволнение намалява в значителна степен възможностите на екипа на болницата да оказва адекватно лечение на пациентите си. Лишаването на пациентите от неговата компетентност определeно ще влоши качеството и всеобхватността на здравната помощ в леченото заведение.

Считаме, че политиците не трябва да стават причина за влошаване на здравеопазването в резултат на личната си вендета, а трябва да се грижат за подобряването му.

Немотивираното уволнение на един лекар ни притеснява, защото е връщане към едни мракобесни времена на саморазправа, които смятахме за отминали. Надявахме се, че развитието на България по пътя на демокрацията през последните 30 години е реалност, а не параван. Надявахме се младите лекари в нашата страна да израстват без страха, че във всеки един момент могат да бъдат жертвани, без зад това да стоят законосъобразни мотиви.

В заключение – за нас е непонятно това отношение към проф. Д-р Балтов в светлината на всичко, което направи за развитието на УМАЛСМ „Н. И. Пирогов“. В резултат на положените от него усилия бяха напълно реновирани Клиниката по неврохирургия и Клиниката по изгаряния и пластична хирургия. В момента те са оборудвани с техника, която е на нивото на тази във водещите световни клиники.

Започнат е и ремонт на Спешно приемно отделение и Операционен блок. Не разбираме защо човекът, направил толкова много за болницата и ортопедията и травматологията, получава наказание, а не признателност.

Уважаеми д-р Маджаров, надяваме се Български лекарски съюз да заеме позиция по немотивираното дисциплинарно уволнение на Лекаря проф. д-р Асен Балтов.

Доц. Калин Михов,

зам.-председател на БОТА

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.