• чт. окт. 28th, 2021

Оставаме без аванс по Плана за възстановяване, служебният кабинет не изпрати документа в Брюксел

Bychaspic

окт. 5, 2021

Оставаме без аванс по Плана за възстановяване
Служебното правителство не прати документа в Брюксел
Според последни обещания документът ще бъде внесен в Брюксел до 15 октомври. Авансовото плащане е 13%

Страната ни няма да получи нито лев до края на годината от авансовото плащане по Плана за възстановяване. Причината е, че документът все още не е изпратен от служебното правителство в Брюксел.

България и Нидерландия са единствените държави в ЕС, които не са внесли своите проектопланове в Брюксел. Срокът бе до 30 септември и сега на практика няма технологично време за одобрението му в рамките на тази година.

Според регламента, Комисията има два месеца за оценка, а Съветът още един, за да вземе решение за съответствие на плана. След това в двумесечен срок, се прави авансовото плащане от 13% от цялата стойност на включените в плана реформи и проекти.

Опит да се внесе Планът не беше направен и от 46-ия парламент, въпреки призивите това да се случи. Въпреки, че служебните министри не дадоха зелена светлина на плана, Асен Василев реши да вкара в актуализацията на бюджета именно от неполучените средства, които по всичко личи скоро няма да дойдат у нас.

Сега последното обещание на служебния кабинет е документът да бъде в Брюксел до 15 октомври. Но докато това не се случи, Планът на нашата страна остава на трупчета.

Източник: https://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.