• ср. юни 19th, 2024

Остър спад предстои за цените на жилищата в Канада през 2023 г.

Bychaspic

сеп. 2, 2022

Според анкета на Ройтерс обаче това едва ли ще ги направи достатъчно достъпни

Торонто. Снимка: pixabay.com

Торонто. Снимка: pixabay.com

Растящите цени на жилищата в Канада ще намалеят остро през следващата година, но не достатъчно, за да ги направят достъпни, докато централната банка се готви да продължи с увеличаването на лихвите и поддържането им високи за по-дълго време, показва анкета на Ройтерс.

Захранени от почти нулевите лихви, вече високите цени на един от най-горещите жилищни пазари в света са се вдигнали с 50% от началото на пандемията.

Анкета, проведена от 12 до 30 август сред 14 имотни анализатори, показва очаквания средните цени на жилищата в Канада да се вдигнат с 10,3% тази година, което е по-бавно от текущия темп от около 11%.

Макар че цените са се понижили с почти 6%, откакто Канадската централна банка започна да вдига основната лихва през март, анализаторите казват, че ще минат години, за да станат жилищата отново достъпни, ако това изобщо се случи.

Очаква се средните цени на жилищата да намалеят със 7,8% следващата година, което е значително над прогнозирания преди три месеца спад от 2,2%. Ако това наистина се случи, ще е най-голямото понижение поне от 2005 г. насам, когато Канадската имотна асоциация започва да събира данни за жилищните цени.

Петима анкетирани очакват двуцифрен спад до 18,2% следващата година. Очаква се цените на жилищата в Торонто и Ванкувър да спаднат с 8,5% и 7,3% през 2023 г. след ръст от 10,3% и 10,6% тази година.

„Пандемията може да не е приключила, но имотният бум от пандемията със сигурност е. А дъното вероятно е много далече, тъй като централната ни банка има още много да свърши“, казва Робърт Хоуг, помощник главен икономист в RBC.

Отделни данни на Регионалния имотен борд на Торонто показаха, че цените на жилищата в района на Торонто са се увеличили, макар и леко, за пръв път от шест месеца през август в комбинация с ръст на продажбите на месечна база.

Средната цена на жилищата в региона се е повишила до 1,08 млн. канадски долара през август, с 0,4% повече спрямо юли и с малко под 1% на годишна база. Те обаче са с 19% под пика си от февруари.

На сезонно коригирана база продажбите са се повишили с 11%, а средната цена – с 2,1% на месечна база.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *