• ср. апр. 24th, 2024

Отпускат допълнителни средства на Министерство на енергетиката

Bychaspic

мар. 27, 2024
Отпускат допълнителни средства на Министерство на енергетиката

Снимка: БГНЕС

Кабинетът отпуска нови 1,5 млрд. лв. за дофинансиране на Министерство на енергетиката. По време на дискусиите в МС се утвърдиха два важни акта. Единият е постановление на МС, което решава проблеми с промени в бюджета на Министерството на енергетиката за 2024 година. Вторият акт е решение на МС, което конкретизира мерки за уреждане на взаимоотношения в сектор „Енергетика“.

Енергийният министър в оставка Румен Радев допълни, че целта на тези средства е придобиване на вземанията на „Българския енергиен холдинг“ и на „Булгаргаз ЕАД“ и на „Топлофикация София“. За целта трябва да се получи положително решение за режимите на държавна помощ от страна на ЕК, добави Радев.

„Това постановление решава следния казус. Имаме в огромен размер натрупани задължения от страна на „Топлофикация София“ към енергийния сектор за газови доставки. В годините натрупваните задължения бяха и прехвърляни от страна на „Булгаргаз“ към БЕХ. Това доведе до задълженията към БЕХ. Останалата част се натрупваше като салда към „Булгаргаз“ и към 31 декември сумата наближаваше 800 млн. лева. Връщаме ликвидност в сектора с това постановление. По отношение на РМС-то коментираме разпределението на сумите, влезли в сектора, така че да решим оперативните въпроси“, коментира енергийният министът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *