• вт. юни 25th, 2024

Офисите, логистичните имоти и жилищата ще бъдат най-предпочитани от инвеститорите в света през 2023 г.

Bychaspic

ян. 17, 2023

Стабилизиране на световния пазар на бизнес имоти може да се очаква към средата на тази година, пише консултантска компания

Пазарната волатилност кара инвеститорите в света да се съсредоточат върху фундаменталните фактори и дефанзивните стратегии. В Азиатско-Тихоокеанския регион,  Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) и Северна и Южна Америка трите най-предпочитани от инвеститорите сектори за 2023 г. са офиси (60%), индустриални и логистични площи (60%) и многофамилни сгради/BTR – жилищни сгради за наем (48%), това показват данни от доклад на консултантската компания Colliers за глобалните инвеститорски перспективи през 2023 г.

В Европа, Близкия изток и Африка офисите са водещи при избора на инвеститорите. Докато ключовите активи в утвърдени, по-големи градове в ЕМЕА са предпочитани от инвеститорите (55%), само 7% заявяват, че градовете от второ и трето ниво ще бъдат техният първи избор. И все пак 39% от респондентите споделят, че биха изградили портфейлите си така, че да включват комбинация от локации от първо, второ и трето ниво, което отразява разбирането, че може да се наложи да бъдат търсени възможности в различни европейски градове.

Анкетираните инвеститори посочват лихвените проценти (88%), инфлацията (74%) и прекъсването на веригата за доставки (68%) като основни макропредизвикателства за 2023 г.. Освен това текущата инфлация и лихвените проценти стимулират увеличаването на оперативните и строителните разходи, които вече са значителни поради проблемите във веригите на доставки и повишаването на цените на електроенергията. В световен мащаб 85% от инвеститорите заявяват, че нарастващите разходи за строителство ще окажат най-негативно влияние върху способността им да изпълняват инвестиционните си стратегии, следвани от по-високите оперативни разходи (77%).

„Управлението на множеството нарастващи разходи, които оказват влияние върху недвижимите имоти, е от решаващо значение. Цената на капитала е само една част от уравнението“, каза Крис Пилгрим, директор на отдел „Глобални капиталови пазари“. „Опитен партньор с местна експертиза може да помогне на инвеститорите да разберат пазарните нюанси, които оказват влияние върху разходите и стойността на активите“, допълва той.

След променлива година, изпълнена с геополитическо напрежение, икономически сътресения и неравномерна парична политика, Colliers прогнозира процесът на стабилизиране на световния пазар на недвижими имоти да се затвърди до средата на 2023 г.

Въпреки че в някои страни като Великобритания и САЩ вече се наблюдава бързо възстановяване на цените, това не важи за всички. Инвеститорите могат да очакват големи разминавания в начина, по който ще протече възстановяването в различните сектори и пазари през тази година, твърдят глобалните инвеститори, участвали в проучване на компанията за целите на доклада.

„Пазарите на недвижими имоти представляват солидна, дългосрочна инвестиция и източник на доходи, когато ценовите нива са по-ясни. Локалните събития и макроикономическите фактори все още имат потенциал да нарушат положителната инерция. Инвеститорите трябва да бъдат подготвени за влошаване преди подобрение на пазари, които са податливи на по-нататъшни сътресения“, казва Тони Хорел, ръководител на отдел „Глобални капиталови пазари“. „Очакваме инвестиционната активност да се засили, когато централните банки прекратят повишаването на лихвените проценти и настъпи по-голяма икономическа сигурност. Междувременно инвеститорите ще продължат да търсят изгодни сделки, като за целта ще бъдат привлечени значителни средства“, допълва той.

Участниците в проучването на Colliers споделят, че цената на дълга е била голямото им притеснение, като 78% заявяват, че тя ще повлияе негативно на стратегията им за 2023 г. Освен това 63% са заявили, че наличието на дълг ще има негативно въздействие. Тези отговори са в съответствие с нагласите на инвеститорите в други глобални региони – Азиатско-тихоокеанския и Северна и Южна Америка.

При разглеждането на по-широки макрофактори регионът на Европа, Близкия изток и Африка се откроява, когато става въпрос за опасения относно разходите за енергия или предлагането: 78% от инвеститорите в региона посочват доставките или разходите за енергия като основен проблем. Други ключови притеснения са нарастващото геополитическо напрежение – за 72% от респондентите, и колебанията на валутните курсове (61%).

Ликвидност и устойчивост – двигател на възможности

Преходът към по-високи лихвени проценти ще продължи да оказва негативно влияние върху стойността на капитала, което ще доведе до известни затруднения през 2023 г., особено за неключови активи. Наблюдава се ускоряване на опортюнистичното набиране на капитал, което показва фокус върху търсенето на  възможности в условията на пренастройване, които включват:

– Фондове за недвижими имоти от затворен тип, които приближават ликвидация.

– Инвеститорите може да се  окажат в затруднено положение, когато става въпрос за рефинансиране. В тази връзка все повече инвеститори проучват решения като мецанин дълг, мостови заеми и проектно финансиране.

– Листвани на борсата фондове  като REITS и строителни компании, чиито книжа продължават да се търгуват с отстъпки спрямо нетната  стойност на активите, което създава  възможности за придобиване на  облигации и преобразуване в  собствен капитал, влагане на  капитал в съществуващи структури  или в някои случаи приватизация.

„Отстъпките спрямо NAV (нетната стойност на активите) в регистрирания сектор остават високи като предстои да видим как частни капиталови и подобни инвеститори се възползват от този арбитраж. Очакваме в Европа да се появят „отделни случаи на делистване, при които инвеститорите ще придобият контролен дял в REITs и след това ще бъдат свалени от борсите“, коментира Люк Доусън, управляващ директор на отдела за трансгранични капиталови пазари за ЕМЕА в Colliers.

ESG е основен фактор  при избора на инвестиции

В по-широк план критериите за екология, социална сфера и управление (ESG) продължават да бъдат ключов фактор при вземането на решения от инвеститорите. В предишния доклад на Colliers за глобалните инвеститорски перспективи през 2022 г. само 10% от анкетираните инвеститори са имали стратегия, която включва съображения, свързани с ESG. През 2023 г. този дял е нараснал до 17%, като 45% от анкетираните искат да се освободят от до 20% от съществуващия си портфейл през следващите пет години.

„В отговор на предпочитанията  на наемателите, нарастващите регулаторни  изисквания и увеличаващите се  разходи за експлоатация на  активите тази година инвеститорите  преосмислят какво е стойностно и поставят по-голям акцент върху редица ESG фактори. Съществуват както очаквания, така и повече данни, че активите със силни характеристики на устойчивост могат да получат премия, а тези, които нямат, ще намалят значително стойността си“, казва Деймиън Харингтън, мениджър проучвания за глобалните капиталови пазари и EMEA.

„Ще бъде интересно да се види как точно ще се разпредели капиталът в капиталовия пакет по отношение на рефинансирането, модернизирането на активите, новото строителство или продажбата“, допълва той.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *