• пн. сеп. 25th, 2023

Очаква се икономиката в Гърция да нарасне с 1,8 на сто през 2023 г.

Bychaspic

ное. 21, 2022

Икономиката на Гърция се очаква да нарасне с 1,8% през следващата година, според заложените параметри бюджета на страната за 2023 г. Това е малко по-ниска прогноза в сравнение с цифрите, прогнозирани миналия месец, тъй като по-високите разходи за енергия и инфлацията оказват влияние, съобщава „Катемарини“.

Окончателният бюджет за 2023 г., внесен в парламента в понеделник, е първият публикуван от Гърция от 12 години, който е освободен от прекия контрол или „засиленото наблюдение“, под който беше подложена от европейските кредитори по време на финансовата криза.

Докато данните за икономическия растеж на Гърция за следващата година са малко по-ниски от 2,1%, прогнозирани миналия месец, бюджетът предвижда донякъде подобрение на растежа тази година, от 5,6% в сравнение с 5,3%, заложени в проектобюджета.

„Бюджетът за 2023 г. беше изготвен в условия на голяма несигурност по отношение на геополитическите развития на глобално ниво“, се казва в съобщение на Министерството на финансите, посочвайки енергийната криза, инфлацията, увеличените разходи за здравеопазване поради пандемията от COVID-19 и увеличените разходи в отбраната.

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър

Източник: https://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *