• нд. юли 21st, 2024

Още една китайска строителна компания е на ръба на несъстоятелността

Bychaspic

ян. 11, 2022
Още една китайска строителна компания е на ръба на несъстоятелността

Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската строителна компания Guangzhou R&F Properties Co. успя да отложи плащане по дълг в долари, чийто падеж бе в четвъртък, съобщава Bloomberg.

Фирмата ще купи обратно дълг за 116,4 млн. долара от задължения на обща стойност 725 млн. долара в рамките на търгово предложение, става ясно то документи, подадени към борсата в Хонконг във вторник.

Миналият месец Guangzhou R&F заяви, че е планирала да задели около 300 милиона долара за изкупуването. Като част от офертата, облигационерите са се съгласили да удължат периода на погасяване на остатъка от дълга с шест месеца.

Цената на доларовите облигации на компанията се понижи миналата седмица, когато Guangzhou R&F заяви, че може да разполага със „съществено по-малко“ пари от очакваното, за да изкупи обратно облигацията, позовавайки се на забавяне при завършване на продажбите на активи. Опасенията относно финансовото здраве на компанията нарастват през последните седмици, тъй като мащабната кредитна криза, обхванала китайската строителна индустрия, доведе до покачване на разходите по заемите и предизвика финансови сътресения сред основни играчи.

„Размерът на обратното изкупуване е много по-малък от очакваните 300 милиона долара, което показва по-ниски нива на налични парични средства в сравнение с това, което очакват инвеститорите“, коментира анализаторът на Bloomberg Intelligence Даниел Фан. Въпреки че офертата дава на фирмата допълнителни шест месеца, може да ѝ се наложи да ускори разпореждането с активи, за да спечели доверие на пазара, добавя той.

Строителните фирми се сблъскват с безпрецедентна дългова криза, тъй като свиващите се продажби допълнително натоварват финансите им. Прекомерно високите разходи по заеми на пазара на офшорни облигации препъват строителите в опитите им да продадат нов дълг, деноминиран в долари, за да погасят по-стари задължения.

Guangzhou R&F е изправен пред серия от ключови тестове, свързани с плащания по дълг през следващите месеци, като компанията ще трябва да се справи с 6,6 милиарда юана (1,04 милиарда долара), които трябва да плати по облигации с падежи през април и май, както и дълг на стойност 288 млн. долара, дължим през юли.

Групата трябва да изплати или рефинансира облигации за около 3 милиарда долара тази година, с изключение на дълга, който ще бъде изкупен, а плащането по нея – отложено.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *