• вт. юни 25th, 2024

Пазарът на луксозни имоти в Лондон не се вписва в тенденцията за забавяне на жилищния пазар

Bychaspic

фев. 8, 2023

Причината е, че заможните купувачи не разчитат толкова на дълг при покупката на имот, което ги предпазва от по-високите лихви

Снимка: Bloomberg LP

Снимка: Bloomberg LP

Богати купувачи на жилищата се сдобиват с имоти в луксозния квартал „Мейфеър“ в Лондон с най-бързия темп от две години, а най-скъпите домове в британската столица не се вписват в забавянето на жилищния пазар в града, пише Bloomberg.

15 жилища на цена от 5 млн. паунда (6 млн. долара) или повече са били продадени в „Мейфеър“ и „Сейнт Джеймс“ през декември и януари, сочат данни на компанията за анализи LonRes. Само през един друг месец за последните пет години – декември 2020 г., са регистрирани над пет сделки на цена повече от 5 млн. паунда.

„Мейфеър“ и „Сейнт Джеймс“ са регистрирали същия брой продажби на цена над 5 млн. паунда, колкото „Найтсбридж“, „Южен Кенсингтън“ и „Хемпстед“, взети заедно, за същия двумесечен период, сочат данните. В района живеят някои от най-заможните наематели в Лондон, включително луксозни магазини, художествени галерии и хедж фондове.

Продажбите на луксозни имоти се представят по-добре от широкия жилищен пазар в Лондон, отчасти защото богатите купувачи до голяма степен са предпазени от по-високите лихви. Причината е, че те не разчитат толкова на дълг, когато купуват дом. В същото време слабия паунд спрямо долара изкушава повече международни купувачи да обърнат поглед към луксозните имоти в града.

Джо Екълс, управляващ директор в агенцията за недвижими имоти Eccord, казва, че търсенето на луксозни домове в Лондон е продължило и през 2023 г. Един от клиентите на компанията – британски семеен офис, е продал жилище в „Мейфеър“ от портфейла си с имоти под наем за около 50 млн. паунда през декември, откривайки пътя за още много сделки на висока цена през зимните месеци.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *