• вт. май 17th, 2022

Панагюрското златно съкровище е изложено в Пловдсивския археологически музей

Bychaspic

май 10, 2022

В Пловдивския археологически музей увеличиха охраната, тъй като там от днес е изложено Панагюрското златно съкровище. В следващия един месец ценният експонат ще остане в града под тепетата.

Съкровището е открито съвсем случайно през 1949 г. от тримата братя Павел, Михаил и Петко Дейкови при изкопни дейности за добиване на глина. Братята добросъвестно предават съкровището в Околийското управление на полицията в Панагюрище.

„И оттам изпращят телеграми до Националния археологически музей и до нашия музей, че са намерени ценни предмети и че трябва специалист да ги приеме, оцени и т.н.“, разказа пред Bulgaria ON AIR директорът на Археологическия музей в Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов.

Денят обаче е събота. От София не реагират. Отзовава се тогавашният директор на Пловдивския археологически музей – Димитър Цончев.

„Той отива в съботния ден, получава го и го слага в една раница. Донася го в Пловдив и го завежда в инвентарната книга на музея. Изпитвал е страх нещо да не се случи, но по-големият му страх е бил да не отиде някой от София, тоест тази конкуренция между музеите, която я има и досега“, изтъкна доц. д-р Костадин Кисьов.

От 1982 г. Панагюрското златно съкровище е част от постоянната експозиция на Националния исторически музей в столицата. А когато съкровището се връща в Пловдив, охраната на музея се удвоява.

„Включително охрана през нощта на МВР, а през деня специализирана фирма, СОТ, видеонаблюдение, непробиваеми стъкла“, посочи директорът на Пловдивския археологически музей.

По повод 140-ата годишнина на създаването си Археологическият музей е подготвил богат културен календар с още много впечатляващи изложби.

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.