• сб. апр. 13th, 2024

Пантеонът на възрожденците в Русе с нова атракция

Bychaspic

апр. 15, 2021

Започна подготовката на дигиталното съдържание за мултимедийната инсталация, която до края на тази година ще бъде атракция в Пантеона на възрожденците в Русе.

За целта бяха избрани съществуващи в музея 70 архивни изображения на тема Възраждане – рисунки на пътешественици, литографии, снимки на възрожденски деятели, графики и рисунки на градове, стари географски карти. Заснети са и 20 артефакти от фондовете на музея, които ще бъдат интегрирани във видеопродукцията като своеобразна възстановка на миналото. Със съдействието на специалистите от музея художник създаде 50 изображения на бележити личности от Пантеона на Възрожденците и артефакти, които след това са дигитализирани. Изработен е и предварителен сценарий по теми и епизоди, които ще се използват в аудио-визуалния продукт.

Създаването на съдържание за 360-градусовата мултимедия в Пантеона на възрожденците е идея на Регионалния исторически музей в Русе. Тя се реализира по програма „Знание и растеж“ на Фондация „Русе – град на свободния дух“ с подкрепата на „Еконт Експрес“. Проектът има за цел да обогати съдържанието, да повиши съпричастността на различните поколения към темата и да предложи нови преживявания на посетителите при досега им с културното наследство. Анимирането на обекта е иновативен метод за обмен на знания, който скъсява дистанцията между музея и неговата публика.

Монтираната система за 360-градусова мултимедийна панорама позволява проектирането на видео и звук в подкуполното пространство на Пантеона. Планираната атракция ще бъде достъпна целогодишно и ще направи националната забележителност още по-интересна за различните групи посетители.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *