• ср. ян. 19th, 2022

Папата предупреди за опасностите от cancel-културата

Bychaspic

ян. 10, 2022

В понеделник папа Франциск предупреди срещу cancel-културата, осъждайки „еднопосочното мислене“, както и, според него, опитите за отричане или пренаписване на историята според днешните стандарти, предават Reuters и Агенция „Фокус“.

Франциск направи своите коментари в обръщение към дипломатическия корпус, чийто основен акцент беше осъждането на „безпочвена“ идеологическа дезинформация относно ваксините срещу COVID-19, подкрепата на национални кампании за имунизация и възприемането на здравеопазването като морално задължение.

Той говори за кризата на доверието в многостранната дипломация, която според него е довела до „дневния ред, все повече продиктуван от мислене, което отхвърля естествените основи на човечеството и културните корени, които съставляват идентичността на много народи“.

Миналия месец вторият човек във Ватикана, държавният секретар кардинал Пиетро Паролин, изрази загриженост относно проект на комуникационен наръчник на Европейския съюз, който предлага да не се използва терминът Коледа.

Наръчникът, който Ватикана видя като опит за отмяна на християнските корени на Европа, по-късно беше изтеглен за преработка.

В изказването си в понеделник Франциск предупреди за „форма на идеологическа колонизация, която не оставя място за свобода на изразяване и сега приема формата на cancel-културата, която нахлува в много кръгове и обществени институции“.

Той използва двете думи на английски в разгара на дълга реч на италиански. Противоречието заради cancel-културата е особено остро в англоезичните страни, като САЩ и Великобритания.

То рискува да анулира идентичността „под прикритието на защита на многообразието“, каза Франциск, добавяйки, че се оформя един вид „еднопосочно мислене“, принудено да отрича историята или, още по-лошо, да я пренаписва от гледна точка на днешния ден.

В Съединените щати имаше конфликти относно премахването или обезглавяването на статуи на исторически личности като Христофор Колумб и Св. Джуниперо Сера.

Сера, испански францисканец, основава верига от мисии в Калифорния от 18-ти век, които са предшественик на инфраструктурата на държавата.

Освен премахването на статуи, някои поискаха и промяна на имената на институции като училища и болници, кръстени на историческите личности, заявявайки, че са изиграли роля в унищожаването на индианските култури.

Макар че папата не спомена никакви конкретни примери за cancel-културата, той каза, че всяка историческа ситуация трябва да се тълкува в контекста на своето време, а не по днешните стандарти.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.