• чт. окт. 28th, 2021

Парадокс: Енергийно независими, а с най-скъп ток в региона

Bychaspic

окт. 14, 2021

Тази година АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ-овете и БЕХ ще приключат на голяма печалба, каза конфедералният секретар на КТ „Подкрепа“ Александър Загоров в студиото на „България сутрин“.

Вчера миньорите от „Марица Изток“ излязоха на протест срещу закриването на въглищните централи. Те настояваха централата да продължи да работи до изчерпване на въглищните запаси или поне до 2040 година. Работата на комплекса е сериозно застрашена от приетата в Брюксел т.нар. „Зелена сделка“, заради която до 2050 година въглищата трябва да останат в историята.

„Един протест е резултат от дълга поредица разговори, експертни срещи, за да се стигне до идеята как да подходим. Нашите позиции неведнъж са били за запазване на „Марица Изток“. Тя понесе достойно ударите при кризата, не е честно тези електроцентрали да нямат бъдеще. Ако не са толкова високи цените на емисиите, ние имаме прекрасно бъдеще на тази енергетика“, коментира Загоров.

Още по темата

13 окт 2021 18:51

25

13 окт 2021 14:17

122

Енергийния експерт Мартин Владимиров прогнозира обаче ново покачване на цените.

„С покачването на цената на емисиите заради изтеглянето на квоти от пазара в бъдеще цената на електроенергията от въглищните централи ще нараства чувствително. Колкото повече сме зависими от нея, толкова по-скъпа ще е електроенергията за домакинствата“, заяви Мартин Владимиров пред Bulgaria ON AIR.

Той е убеден, че животът на въглищните централи не трябва да бъде удължаван, а е необходимо да се инвестира в нови технологии и подобряване на енергийната ефективност на сградите.

„В България има парадокс – пиково потребление зимно време. До него се стига заради липсата на мерки за енергийна ефективност, което качва потреблението. Тогава въглищните централни осигуряват необходимостта, ако зависим само от българско производство. Но никому ненужна е енергийната независимост, когато имаме най-скъпата електроенергия в региона“, коментира енергийният експерт.

Според него е най-добре въглищните централи да бъдат закрити през 2026 г. А средства за компенсация на работниците имало.

„Държим изкуствено на щат 43 000 души. Само от Фонда за справедлив преход са заложени над 2,4 млрд. лв. за преобразуване на въглищните региони. Има средства за преквалифициране на работниците, за инвестиции в сектори, които лесно да наемат тези хора. Част от парите могат дори да се насочат за ранно пенсиониране“, уточни Мартин Владимиров.

Според Александър Загоров обаче регионът не е подходящ за алтернативни източници на електроенергия.

„Регионът е толкова мъглив, в момента там няма възобновяеми енергийни източници – нито вятър, нито слънце, нито вода. Безспорно е, че нашата енергийна система трябва да се разрасне на база възобновяеми източници. Но затварянето на въглищните централи е немислимо“, подчерта Загоров.

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.