• чт. мар. 28th, 2024

Пенсионерите искат по-голяма добавка за ваксинация

Bychaspic

дек. 31, 2021

75 лева не са достатъчни, цените скочиха до небето. Това смятат възрастни хора, които се ваксинират срещу опасното заболяване.

Стимулира ли добавката от 75 лева пенсионерите, преминали през пълен ваксинационен цикъл, да се ваксинират, провери репортер на БГНЕС. На ваксинационния пункт пред УМБАЛ „Пирогов“ имаше опашка от желаещи да си поставят една от трите налични ваксини – Pfizer, Moderna и Janssen. Преобладаващата част от тях споделиха, че парите не са достатъчни, а други заявиха, че мярката като цяло не е адекватна.

Вержиния изрази мнение, че добавката към пенсиите е вид примамка, която не намира за особено полезна.

„75-те лева, които ще получа като еднократна добавка, не ме мотивират, защото съм си получила и двете ваксини и сега си поставям третата по чисто здравословни причини. Смятам, че тази мярка като цяло не е адекватна. Според мен това е вид примамка. Може би благодарение на нея ще се ваксинират повече хора. 75 лева не са достатъчни за нищо. Те стигат човек да си купи храна точно за 3 дни… при тези цени до небето. Аз съм ваксинирана с Astra Zeneca и сега ще си сложа вероятно Pfizer, синът ми е фармацевт и той ме посъветва да избера именно нея“, каза тя.

Стефан коментира, че решението за отпускане на 75 лв. на пенсионерите представлява грешна стъпка.

„Имам трета доза, не става въпрос за мотивация, това е грешна стъпка, защото начинът българинът да си промени мисленето не е това да се случва посредством финансови стимули, а чрез съзнателен избор. Мярката, предложена от министър-председателя Кирил Петков, изобщо не е адекватна“, категоричен бе той.

По думите му на българина каквато и сума да се предложи, няма да му бъде достатъчна.

„Хората винаги казват – „Аз какво ще си купя с тези 75 лв.?“ Мисля, че подходът трябва да бъде друг. Аз съм ваксиниран с Astra Zeneca и третата доза ми е на Pfizer. Лекарите ми препоръчаха да си сложа Pfizer и реших да им се доверя напълно“, допълни той.

Георги изтъкна необходимостта от повишаване на сумата, която трябва да се даде на пенсионерите, и алармира, че в крайна сметка те са останали излъгани.

„Аз съм си поставил 2 дози преди 6 месеца. 75 лева категорично не са достатъчни за пенсионерите. Повече пари трябва да им се дадат, защото ги излъгаха, че ще вдигнат пенсиите октомври месец. Вече сме януари, тази година отиде. Аз взимам 500-600 лв. пенсия, първа група инвалид съм. Преди 10 г. ми направиха сърдечна операция. Сега реших да си сложа бустерна доза“, обясни той.

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *