• пн. апр. 22nd, 2024

Песков: Меркел не е искала от Путин да ограничи струпването на войски край границата с Украйна

Bychaspic

апр. 11, 2021

Германският канцлер Ангела Меркел, в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, не поиска от Руската федерация да ограничи военното укрепване близо до границата с Украйна, но е изразила загриженост. Това заяви прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков в интервю по телевизионния канал „Россия-1“ за предаването „Москва. Кремъл. Путин“ по Руската обществена телевизия, цитиран от TACC и Агенция „Фокус“.

„Не“, отговори говорител на Кремъл, когато беше попитан дали Меркел e настоявала да се ограничи руското военно натрупване в близост до Източна Украйна.

„Меркел наистина каза, че в Европа са притеснени от концентрацията на руски войски в граничната зона. Да, тя каза това и беше изразена такава загриженост“, каза Песков. Той увери, че „това е последвано от подходящи обяснения на ръководителя на руската държава“.

Путин и Меркел проведоха телефонен разговор на 8 април, по време на който обсъдиха ситуацията около Украйна.

Коментирайки отговора на руския лидер на опасенията на германския канцлер, говорителят на Кремъл обърна внимание на факта, че до Руската федерация има „държава, в която гражданската война е на път да се възобнови“. „До нас е държава, в която, не изключваме, че ръководството отново ще прецени, че е възможно да се реши вътрешният проблем със сила,“ каза той. „Опасно ли е за нас? Разбира се, опасно е. Трябва ли да вземем мерки, за да гарантираме нашата безопасност? Трябва. Така че правим това“, подчерта Песков.

„И как се движим, къде преместваме войски в рамките на нашата собствена територия, е наша собствена работа, наша вътрешна работа. И това не би трябвало да предизвиква безпокойство у никого“, убеден е говорителят на Кремъл. Той обясни, че „Русия никога не е представлявала заплаха за никого“.

Движения на войските

Според него придвижването на войски в цялата страна е нормална практика. „Нормална практика е, когато например група държави или някакъв вид отбранителни съюзи, в случая НАТО, провеждат поредица от учения в близост до границите или когато някакъв вътрешен конфликт наистина назрява в държава, с която имаме обща граница. че граничната държава укрепва своята отбранителна способност в този регион „, обяснява говорителят на Кремъл.

Отговаряйки на въпроса дали движението на войските ще помогне за охлаждането на горещите глави в Киев, Песков отбеляза, че Москва отдавна се опитва да охлади горещите глави в Киев.

„Опитаха се да ги охладят още преди преврата, който бе извършен в Украйна. И ние винаги сме казвали, че действията на тези горещи глави всъщност са довели именно до образуването на тези двете самопровъзгласени републики (ДНР и ЛНР), доведе до гражданска война в Украйна, до смърт на хиляди хора, до катастрофа „, – припомни прессекретарят на президента на Руската федерация. „Както и преди, действията на тези горещи глави водят до факта, че Украйна последователно откъсва тези територии от себе си, отхвърляйки милионите хора, които живеят там“, заяви Песков.

Позицията на САЩ

Говорителят на президента каза още, че Русия е свикнала САЩ да бъдат оскъдни на адекватни и обективни оценки по нейно отношение.

„Вашингтон като цяло е скъп на всякакви, бих казал, адекватни и обективни оценки на Руската федерация. Затова говорим за напълно субективни оценки, които често противоречат на реалното състояние на нещата. Свикнали сме с това“, каза Песков, коментирайки изявленията на САЩ за движенията на руските военни сили в граничещи с Украйна региони.

През последните дни западните държави многократно изразиха загриженост относно изявленията на украинските военни за натрупването на руски сили по границата с Украйна. Както Песков заяви по-рано, движението на руските войски през руска територия не трябва да притеснява други държави, тъй като по никакъв начин не ги заплашва. Той също така подчерта, че случващото се в Донбас е вътрешен украински конфликт, в който руските войски никога не са участвали.

По-специално, в събота, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в телефонен разговор с британския външен министър Доминик Рааб обсъди ситуацията на границата между Украйна и Русия. Според изявлението на ръководителя на пресслужбата на Държавния департамент Нед Прайс след разговорите държавният секретар и външният министър „потвърдиха подкрепата си за Украйна в лицето на руските провокации“.

Според ръководителя на пресслужбата на Държавния департамент, Блинкен и Рааб също са подчертали „необходимостта от незабавно спиране“ на „натрупването на сили и агресивната реторика“, приписвана на Руската федерация.

Засилване на провокациите от страна на Украйна

Песков отбеляза, че Москва вижда неспазване на Минските споразумения в Донбас и увеличаване на провокативните действия от страна на Украйна.

Той очерта тази позиция в отговор на въпроса какво се случва в Донбас от гледна точка на Кремъл. „В Донбас има ситуация на неизпълнение на Минските споразумения, – подчерта Песков. А в Донбас има и ситуация, свързана с увеличаване на активността на провокативни действия от въоръжените сили на Украйна.“

Той отбеляза, че сега в региона „се извършват провокации и има ответен огън на тези провокации.

„Понеже като цяло няма деескалация, напрежението е много голямо, такива провокации могат незабавно да запалят огъня на тази гражданска война в рамките на украинския конфликт“, каза говорителят на Кремъл. „Така че ние говорим за нашето безпокойство през цялото време.“

Песков подчерта, че Русия не е страна в конфликта в Украйна и не приема възможността за война на фона на това.

Журналист в разговор с представителя на Кремъл припомни думите на руския президент Владимир Путин, че Русия няма да изостави Донбас въпреки всичко и попита дали това може да доведе до война. „Разбира се, никой няма да върви към война и изобщо никой не приема никаква възможност за такава война“, реагира Песков.

Въпреки това, добави той, „също така никой не приема възможността за гражданска война в Украйна“. Русия никога не е била страна в този конфликт, каза говорителят на Кремъл. „Но Русия винаги е казвала, че няма да остане безразлична към съдбата на рускоговорящите, които живеят в югоизточната част на страната“, заключи той.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *