• ср. май 18th, 2022

Петков след онлайн разговора с Блинкен: Обсъдихме диверсификацията на енергийните източници

Bychaspic

май 10, 2022

Имах удоволствието да разговарям с Държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Обсъдихме засилването на сътрудничеството и диверсификацията на енергийните източници и маршрути.

Това написа в Twitter на английски премиерът Кирил Петков.

Той е на посещение в САЩ в рамките, на което е разговарял с Блинкен. Разговорът е бил он-лайн, тъй като Държавния секретар на САЩ е под карантина.

Петков допълва, че САЩ и България са съюзници и стратегически партньори, а енергийното сътрудничество ще допринесе за увеличаване на енергийната сигурност и деверсификация в региона.

По-рано правителствената пресслужба съобщи, че основните теми на разговора ще бъдат енергийната сигурност на България, икономическото и политическо сътрудничество между България и САЩ и ситуацията в региона.

В понеделник Петков се срещна в Държавния департамент и с главния съветник по енергийните въпроси Амос Хохщайн, с подсекретаря по политическите въпроси на САЩ Виктория Нюланд, както и с координатора по политиката на санкциите Джим О“Браян.

Пред тях премиерът е изтъкнал усилията на кабинета да бъдат намерени дългосрочни решения за страната ни, които да дават сигурност и стабилност след едностранното прекратяване на доставките на газ от страна на „Газпром“. Петков е акцентирал върху потенциалните възможности в тази посока и значението на международно сътрудничество, и по-специално със САЩ, по енергийните теми, написа в съобщение правителствената пресслужба.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.