• пт. мар. 29th, 2024

Петър Воденски предупреди премиера: Скопие ще натиска за ветото преди напредък за езика на омразата

Bychaspic

ян. 9, 2022

Дипломатът Петър Воденски публикува в социалната мрежа „напомняне“ към премиера Кирил Петков и неговите външнополитически съветници какво е постигнато в преговорите с РСМ и кои са основните въпроси, за които Скопие едва ли ще се съгласи да направи отстъпки. А за България те са най-важните – правата на българите, езика на омразата и общата история. Прогнозата му е, че „Скопие ще подкокороса Вашингтон и Брюксел да ни натиснат да дадем зелена светлина за ЕС още преди да е постигнат напредък по тези проблеми.“

Ето целият пост на посланик Воденски:   

Предстои другата седмица КСНС при Президента по въпросите ни с РС Македония, а на 18 януари предстои посещение на премиера Кирил Петков в Скопие.

Премиерът постоянно казва, че „няма да променя досегашната българска позиция“ („забита с пирон“ в Решение на МС и в Декларация на НС), но в същото време, Кирил Петков щял да я „надгради“ с нови икономически, транспортни и прочее двустранни комисии, за да не бъдела само историческата комисия.

Да напомня на Министър-председателя, а и на неговите съветници по външна политика (зер, всичките те познават обстановката в Харвард и в Брюксел, но са „голи и боси“ по проблемите на Балканите и могат да се убодат лошо, като стъпят на тукашните бурени, бодли и подли ями), та да им напомня, че за икономическите въпроси, по които се готвят да „надграждат“, по време на служебния министър Светлан Стоев бяха постигнати двустранно-съгласувани текстове за готвения тогава Протокол 5+1 още на втория тур от експертни преговори (водени от българска страна от посланик Василий Такев, който бе скоропостижно пенсиониран от новото правителство – явно се цели да се покаже, че 5+1 е изчерпан наратив и „светът ще започне отново от нас“).

Скопие отказваше да съгласува останалите текстове именно по спазването на правата на българите в РСМ и записването им в Конституцията, по премахване езика на омразата (да не се обиждат на „бугарин“, както беше спрямо кандидата за кмет на Скопие при неотдавнашните избори) и за „алтернативното тълкуване на науката История“ – те искаха да могат, образно казано, на българските твърдения, че земята е кръгла, да имат алтернативното мнение, че не, тя е плоска и се крепи на гърбовете на три кита.

За 40+ години професионален опит от работа в МВнР главно по Балканите мога да направя предположение, че след предстоящата среща на премиерите-съвипускници от Харвард, по „надградените“ икономически въпроси ще бъде постигнат мълниеносно бърз напредък – то текстовете са вече съгласувани, с фанфари ще се обяви постигането на успех, Скопие ще подкокороса Вашингтон и Брюксел да ни натиснат да дадем зелена светлина за ЕС още преди да е постигнат напредък по основните въпроси – правата на българите, езика на омразата и общата история, и София ще… да видим какво ще направи София.

Отново ще цитирам моя приятел Коста Филипов, който за пореден път каза: „Новите управляващи едва ли знаят с какви хора си имат работа в Скопие“.

* Петър Воденски е дипломат. Бил е генерален консул в Истанбул (1990) и посланик в Анкара (1991-1992), Кишинев (1995-2001) и Никозия (2005-2009). Два пъти е бил началник на Кабинета на министъра на външните работи (при Станислав Даскалов и Соломон Паси). Член на Стратегическия съвет на президента Румен Радев. Публикуваме поста с негово съгласие.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *