• пн. окт. 18th, 2021

Петър Илиев напуска Алма Матер, 4 дни след като Етичната комисия го уличи в плагиатство

Bychaspic

окт. 1, 2021

Юристът Петър Илиев, кандидат за министър и в двата проектокабинета на партията на Слави Трифонов, напуска преподавателското си място в Софийския университет.

Той е направил волеизявление съгласно Кодекса на труда и от утре се смята за освободен, научи Епицентър.бг.

Припомняме, че на 27 септември Етичната комисия на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ обяви, че е установила единодушно плагиатство в книгата на главния асистент Петър Илиев „Компетенцията на Народното събрание“ и е уведомила за това ректора на университета.

Това беше съобщено на сайта на най-старото и авторитетно висше училище у нас.

Това е основание за дисциплинарно уволнение. Казусът ще бъде изпратен на Юридическия факултет, който ще трябва да формира втора комисия.

„Плагиатството е вид измама, поради което е смятано за тежко нарушение на научноизследователската етика, недопустимо като деяние и поведение на член на академичната общност“, заключва етичната комисия.

В своето становище, те обръщат внимание и на факта, че след началото на проверката се появи второ издание на книгата с 80 страници по-малко.

„Комисията има основания да допусне, че представянето на книгата в преработен съкратен вариант от 618 страници, необозначен като второ издание, е опит за възпрепятстване на започналата на девети август 2021 г. вътрешноинституционална проверка, което само по себе си е нарушение и е несъвместимо с академичната честност и почтеност“.

От комисията установяват 92 страници съвпадения.

„При буквалното следване на текста на дисертацията са се запазили дори и такива грешки като „pal excellence“ на с. 83 от дисертацията, появяваща се и на с. 74 от книгата. Същото се отнася и до често употребяваните в дисертацията курсивирани думи, които тук-там са останали в текста на книгата, без никаква ясна причина (напр. на с. 77- бел. 1, с. 83, 84, 85, 87 и др.). Научният апарат и в този параграф на книгата е изцяло и буквално заимстван от дисертацията, без никакви добавяния на нови източници“, пише още в становището на комисията.

Няколко часа след становището на Етичната комисия, Илиев реагира с няколко поста в „Туитър“ и оспори компетентността на комисията по казуса, като я обвини в политически пристрастия, заради това, че неин член по думите му е бил сред учредителите на „Да, България“.

„Категорично не приемам становището на Етичната комисия, за което научих от медиите. То нарушава Правилника на СУ и поне два закона. Видно е, че комисията се е водила от политически съображения, за да ме засегне лично, а оттам и да уязви ПП ИТН, от която бях издигнат“, написа той.

Етичната комисия започна проверка срещу Петър Илиев, който е адвокат, почетен консул на Барбадос и преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет, след три сигнала че в книгата му „Компетенцията на Народното събрание“, излязла през 2015 година има неправомерно и дословно копиране текстове от дисертацията „Парламентарен контрол“ на доцент д-р Наталия Киселова, преподавател от същото висше училище, защитена през 2008 г.

Петър Илиев беше предложен за министър и в двата проекто-кабинета на ИТН – първо на правосъдието, а после за вицеприемиер и вътрешен министър. Слави Трифонов и ръководството на ИТН не оттеглиха доверието си от Илиев, въпреки явните данни за неговото плагиатстване.

Петър Илиев до последно отричаше за плагиатство и се закани да съди всеки, който твърди това.

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов реагира остро в негова защита във „Фейсбук“, че ще разбере кой иска да „съсипе“ Петър Илиев, и обяви, че това е начин да бъде уязвен той. Трифонов написа също, че ще се погрижи за юриста.
От своя страна Петър Илиев написа в туитър, че „продължава с политическата си дейност“, а пред БНТ заяви, че има пълната подкрепа на Слави Трифонов и Тошко Йорданов.

Припомняме пълния текст на съобщението на Софийския университет:

„Въз основа на резултатите от проверката Етичната комисия излезе със становище, че в книгата на д-р Петър Илиев „Компетенцията на Народното събрание“ е налице плагиатство, при което значителни части от чуждо произведение – дисертацията „Парламентарен контрол“ на Наталия Киселова, е използвано и представено за авторски труд, без дисертацията да е цитирана като източник.

Съгласно чл. 129, ал. 2, т. 2 от Правилника за устройството и дейността на Софийския университет (ПУДСУ) установеното по предвидения в закона ред плагиатство е основание за прекратяване на трудовото правоотношение. Същият текст изисква при наличие на данни за плагиатство и обосновано искане Факултетният съвет да избере комисия от специалисти в съответната област на висше образование или професионално направление, която да изготви мотивирано становище до Факултетния съвет.

Тъй като заключението на Етичната комисия показва наличие на данни за плагиатство, ректорът на Софийския университет отправи обосновано искане до Факултетния съвет на Юридическия факултет за започване на процедурата по чл. 129, ал. 2, т. 2 ПУДСУ.“

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.