• вт. юни 25th, 2024

Пет пъти по-високи разходи за хотел: Тръмп е надписвал сметките на охраната си

Bychaspic

окт. 18, 2022

В един от случаите нощувка в Trump International Hotel във Вашингтон е струвала 1185 долара 

Входът на хотела на Тръмп във Вашингтон. Снимка: Bloomberg LP

Входът на хотела на Тръмп във Вашингтон. Снимка: Bloomberg LP

Компанията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп е начислявала на служителите на „Сикрет сървис“ (американските тайни служби) значително по-високи цени за престой в хотел от официално разрешените по време на мандата му. За нощувките на служителите по сигурността на президента и семейството му в хотелите на Тръмп са платени до пет пъти по-високи суми от тарифата, разрешена от правителството в такива случаи. Информацията е от писмо на председателя на ресорната комисия в Конгреса на САЩ Каролин Малоуни до директора на „Сикрет сървис“ Кимбърли Чийтъл. Поискано е Чийтъл да предостави на комисията пълен отчет по въпроса, пише Washington Post

Отчетите за разходите показват, че в 40 случая Trump Organization е начислила на „Сикрет сървис“ много по-високи суми от обичайните. Сред документите, публикувани в понеделник, е и сметка, свързана с пътуването през 2017 г. на най-големия син на Тръмп, Доналд-младши, до Trump International Hotel, намиращ се на една улица от Белия дом. Тогава за една стая на агент тайните служби са платили по 1185 долара за нощувка – пет пъти над официално разрешената сума, макар че на агентите е разрешено да правят изключения. Според наличните данни всичко това може да е струвало на американските данъкоплатци поне 1,4 милиона долара. Малоуни пише, че „завишените цени“ и „честите престои на агенти в имоти, собственост на Тръмп“ пораждат сериозни опасения, че милиардерът може да се е облагодетелствал.

Закон трябва да ограничи печалбарството на бъдещите президенти

Освен че така получава пари от „Сикрет сървис“, когато той и семейството му посещават клубовете и хотелите си, Тръмп е домакин на чуждестранни официални лица в имотите си, което изисква и настаняване на придружаващи агенти. Президентът се опита да уреди неговият голф клуб Trump National Doral във Флорида да бъде избран за място на срещата на световните лидери от Г-7, но се отказа от идеята след силни протести. 

Данните от писмото противоречат на многократните твърдения на Ерик Тръмп, син на бившия президент и заместник-председател на Trump Organization, че семейният бизнес често е предоставял хотелски стаи на агентите на „Сикрет сървис“ „на безценица“, а понякога и безплатно. Ерик Тръмп твърди, че екипът по сигурността е получавал големи отстъпки, когато е отсядал в имоти на бившия президент. До момента „Сикрет сървис“ не е отговорила с коментар на статията на Washington Post за новия документ на Конгреса.  Тръмп излиза от хотела си. Снимка: EPA/Oliver Contreras / POOL Тръмп излиза от хотела си. Снимка: EPA/Oliver Contreras / POOL

„Предвид дългогодишните опасения относно конфликтите на интереси на бившия президент и усилията му да извлече печалба от президентството, комисията е силно заинтересована да получи пълен отчет за разходите на федералното правителство в имотите на Тръмп“, пише още Малоуни. Обмисля се законодателство, което да попречи на бъдещите президенти да „упражняват неправомерно влияние върху разходите на „Сикрет сървис“.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *