• пн. окт. 18th, 2021

Плевнелиев: Партиите се скриха зад инициативни комитети

Bychaspic

окт. 14, 2021

„Нямам очакване за смислен дебат между кандидатите за президент, за съжаление. В последно време противопоставянето се е превърнало в начин на правене на политика“. Това заяви пред БНР Росен Плевнелиев, президент на България от 2012 до 2017 година.

По думите му кандидатите за държавен глава трябва да кажат идеите си и да дадат решения за наболелите проблеми в обществото, но подчерта, че все повече се вижда противопоставяне.

„Сблъсъкът трябва да бъде идеен, а не с високо вдигнат юмрук“, уточни той.

Още по темата

12 окт 2021 14:27

486

12 окт 2021 10:26

11

11 окт 2021 22:15

83

Росен Плевнелиев изказа съжаление, че „вече не е модерно политическите партии да излязат със своите идеи и принципи и да ги облекат в кандидати за президент“.

„Партиите се скриха зад инициативни комитети. Не би трябвало да е така, аз съм притеснен. Това не е добре за демокрацията, не я обогатява, защото в една парламентарна република политическите партии трябва да играят своята водеща роля за обществото“, каза Плевнелиев.

„ДПС сплотява редиците с номинирането на лидера Карадайъ за кандидат-президент. Президентът Радев с репликата си към него за пра-прародината майка настрои избирателите на ДПС срещу себе си. На първи тур ще видим силна мобилизация на ДПС. На втори тур с много голяма степен на вероятност има очакване тази силна мобилизация да прелее в глас срещу Румен Радев“, посочи той.

Плевнелиев коментира и предстоящите парламентарни избори на 14 ноември.

„Бойко Борисов е в партията ГЕРБ и е сърцето и двигателя там, но част от политическите сили – ДБ, ПП, ИТН – не припознават Борисов като политически лидер, който отново да бъде премиер и поради това ГЕРБ изпадна в изолация. Затова Борисов трябва да вземе своето решение и пред целия български народ да каже, че подкрепя партията и остава в нея, изгражда ново поколение политици в нея, но не очаквайте аз да имам амбицията отново да бъда премиер или пък президент. Това ще успокои по някакъв начин нещата и би започнало да гради мостове“, каза той.

Според Росен Плевнелиев служебното правителство няма способност да дава решения по големите казуси пред страната, надделявал  криворазбраният популизъм.

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.