• чт. окт. 28th, 2021

Повечето германци вече предпочитат Олаф Шолц за канцлер

Bychaspic

окт. 1, 2021

Обръща се общественото мнение в Германия. Една седмица след парламентарните избори преобладаващата част от германците вече предпочита правителство с канцлер социалдемократа Олаф Шолц. Това сочат социологически анкети, проведени тази седмица по поръчка на обществените телевизии АРД и ЦДФ, предава БНР.

Коалиция „светофар“ между спечелилата изборите социалдемократическа партия, Зелените и либералите е фаворизираният модел от 59 процента от германците. Преди вота миналата неделя предпочитанията между коалиция „светофар“ и коалиция „Ямайка“ с канцлер консерватора Армин Лашет бяха с почти изравнени проценти. Три четвърти от запитаните биха искали следващият канцлер да е социалдемократът Олаф Шолц.

В същото време две трети от германците очакват Армин Лашет да подаде оставка като председател на Християндемократическия съюз. 62 процента от тях са привърженици на партията.

Без да съобщават подробности, днес продължиха предварителните разговори между Зелените и либералите за изглаждане на различията, преди да влязат в коалиционни преговори с една от големите партии – социалдемократи и консерватори.

В събота и неделя продължават проучвателните срещи между четирите партии в различни комбинации. Всички те са единодушни, че новото правителство в Германия трябва да встъпи в длъжност преди Коледа.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.