• ср. юни 19th, 2024

Повишаването на лихвите няма да спре поскъпването на жилищата във Великобритания

Bychaspic

фев. 25, 2022
Повишаването на лихвите няма да спре поскъпването на жилищата във Великобритания

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Перспективите пред жилищния пазар във Великобритания почти не са се променили през последните три месеца, въпреки че Английската централна банка (АЦБ) започна цикъл на повишаване на лихвите, показва допитване на Ройтерс.

Ръстът на цените на жилищата обаче ще изостава от общата инфлация тази година, очакват участниците в анкетата.
След като понижи основната лихва до рекордно дъно от 0,10% след началото на коронавирусната пандемия, централната банка промени курса и повиши лихвата до 0,50%. Очаква се тя да добави още 50 базисни пункта до края на юни, увеличавайки разходите на купувачите на жилища, които се нуждаят от ипотечен кредит.

В съответствие с глобалните тенденции британската инфлация се ускори до 5,5% миналия месец, най-високото ниво от близо 30 години насам, като нанесе удар на разполагаемите доходи на кредитополучателите. Очаква се инфлацията да достигне средно 5,2% тази година.

„Растящите лихви и разходи за живот ще ограничат достъпността и ръста на цените на жилищата“, коментира Едуард Хампсън от консултантската компания Savills.

Още по темата

Но тъй като основната лихва се очаква да достигне все още исторически ниско ниво от 1% до средата на годината, в съчетание с липсата на предлагане участниците в допитването прогнозират, че цените на жилищата ще нараснат с 4% тази година и с 3% догодина, показва допитването, изготвено между 8 и 24 февруари сред експерти от 18 имотни пазара. Очакванията им са до голяма степен непроменени спрямо прогнозите през декември.

„Дори лихвите да нараснат до високите нива от 1% тази година като начин за борба с инфлацията, това все още са евтини пари и ще продължат да стимулират търсенето“, коментира независимият имотен анализатор Ръсел Куирк.

В отговор на въпрос колко висока трябва да стане основната лихва тази година, за да забави значително жилищния пазар, средната оценка е 1,50% – ниво, което само четирима от 50 икономисти прогнозират, че ще бъде достигнато в отделно допитване на Ройтерс.

„Повишенията на лихвите в срока на ипотечния кредит вече са взети предвид в лихвите на заемите с фиксиран срок, които засягат повечето кредитополучатели, така че само ръстове, които са чувствително над пазарните очаквания ще имат големи последици“, отбелязва Майк Скот от онлайн имотната агенция Yopa.

В отговор на въпрос за оценка на равнището на националните цени на жилищата по скала от едно до десет, в която едно е крайно евтини, а десет – крайно скъпи, средният отговор е седем и съответства на оценката от декември. В Лондон тя е осем и също е непроменена спрямо предишното допитване.

Лондон винаги е бил магнит за чуждестранни инвеститори, но пандемията, наред с оттеглянето на Великобритания от ЕС, успокои търсенето до известна степен.

Освен това офис служителите, които работиха почти две години от вкъщи и вероятно ще продължат да го правят поне за няколко дни от седмицата, търсят бягство от града в по-големи домове далеч от центъра.

Цените на жилищата в британската столица се очаква да нараснат с 2,4% тази година, каквато беше прогнозата и през декември, и с 2,3% през 2023 г., което е под очакванията за 3% в предишното допитване.

„Тъй като хибридната работа се очаква да остане за постоянно, предполагаме, че много домакинства все още трябва да коригират жилищната си ситуация, за да отговаря най-добре на новия им начин на живот“, коментира Андрю Уишарт от консултантската компания Capital Economics.

„В резултат на това очакваме, че приспособяването към работа от разстояние ще продължи, а това означава, че слабото представяне на цените на жилищата в Лондон ще се запази“, допълва той.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *