• ср. апр. 17th, 2024

Политолог: Избрахме цели шест партии. Добри, лоши – наши са си. Може за цял мандат, може и за месец

Bychaspic

апр. 14, 2021

Автор: Стефан Василев, политолог

Математически спечели ГЕРБ. С цели 10% пред втория. Спечели и в другия смисъл – управляващата с малки прекъсвания партия от 2009 партия има възможност за застане отстрани и да погледа шоуто, което предстои. На партията ще се отрази добре, за държавата не е сигурно.

Шоуто на Слави спечели. И наистина тотално промени системата – досега не можехме да накараме загубилите да се скрият, вече не можем да убедим спечелилите да се покажат. Лидерът на „Има такъв народ, няма такава държава, има такава партия, няма такъв лидер“ или накратко казано „Тука има, тука нема“ удобно се разболя от вируса, в чието съществуване не вярваше и се изолира /разбирай скри/ в изпълнение на мерките, за чието отпадане се бореше. Така ще има време да се съвземе от шока, че избирателите му повериха роля на активен участник в управлението, вместо на балансьор. Е, това последното всички го искат, но само ДПС го може.

А като активен участник в управлението ще трябва да води разговори за
политики. Станислав Трифонов едва ли знае как се прави това, не че има с кой да го прави.

В БСП са заети да свалят Корнелия от коня, а коня е в реката.

Христо Иванов и залепения за него Мирчев чакат ключовете от джипката в снега пред МС.

А „Разпадни се! Мутри вън!“ се карат за постове. Формацията е големия
победител на изборите и със своите 174 депутати ламти едновременно за премиер и председател на НС /и двата поста за Мая със заместници
Бабикян, Хаджигенов, Татяна Дончева и Мария Капон/, създавайки поне 14 комисии за ревизия на предходното правителство.

Какво ще прави новата власт и какво ги събира не е ясно. Знаем само, че
Радан Кънев и Слави Трифонов имат различни разбирания за музика, може би затова Венко стана говорител на партията.

Христо Иванов писа на ЕК за Летище София. Тук интересните въпроси са два – какво ли ще му отговорят от ЕК и дали в това писмо повтаря, че зад
френския фонд стои Домусчиев или тая лъжа е само за пред простия
електорат на Слави и умните избиратели на ДБ. Интересно е също така дали ако французите решат да съдят и осъдят Пинокио за това твърдение дали и той ще стане дисидент като Навални. А на мен лично ме любопитно Домусчиев цялото Ла Гуардия ли държи и колко акции на Лудогорец има Блинкен.

Правосъдната реформа е ясна. Да махнем Гешев. Защото не ни е симпатичен. Че това няма да реши нито един от многото проблеми на съдебната система, един провален адвокат като Христо Иванов няма как да знае. Махаме го някак си в нарушение на всички закони и слагаме на негово място Калин Близнаков, Ангел Кънев, Силвия Соколова или някой друг. Ехаааа колко хубаво ще стане. Почти като в Росенец след освобождението.

Сменяме избирателния закон. Най-добре да избираме едновременно
Обикновено НС по пропорционалната система, Велико по мажоритарната, на всяко от двете Сенат за горна камара, връщаме монархията, но запазваме и президента, но му даваме повече правомощия, по едно правителство за всяко НС /добре, че имаме две сгради на парламента/ и едно служебно
назначено от президента, пряк избор на прокурорите, полицейските шефове и областните управители, абе направо тристепенната система за контрол на Верея като форма на държавно управление.

А как един не се сети да развием производството на полупроводници, чийто недостиг засяга десетки индустрии в целия свят. А като оправим малко икономиката, може и за цели проводници да направим. Защото без „Полупроводниците, глупако“ няма „Едно Ферари с цвят червен, едно за теб, едно за мен“.

Ама то да мислиш с година-две напред не е като да пускаш лайфчета във ФБ или да правиш скечове с крадени смешки от Интернет. Но пък важното е, че се сбъдна желанието за нови лица в политиката. Нови лица, нови лица и накрая Мика Зайкова.

А ако тези шест партии не ви стигат, моля ви на следващите избори да
влязат и ВМРО, Воля-НФСБ, Москов, Божков, Цветанов, Атака, АБВ и
Възраждане. Ако ще е уйдурма, да е като хората.

___

Стефан Василев се занимава със собствен бизнес. Завършил е
политология във Франция и МИО в България. 

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *