• ср. апр. 17th, 2024

Политолог: Подкрепата за кабинет на Слави е незряла, парламентът няма да има дълъг живот

Bychaspic

апр. 14, 2021

„Парламентът няма да има дълъг живот. Конфигурациите, възможни за съставяне на правителство – смислени и устойчиви, са твърде малко. Още повече че напрежението между партиите не намалява“.

Коментарът пред БНР направи докторът по политически науки Александър Димитров, преподавател в УНСС.
Според него предварително заявената подкрепа към партията „Има такъв народ“ е незряла.

„Лесно е на приказки да казваш, че ще подкрепиш някого… „Има такъв народ“ ще се опита да предложи кабинет, но не мисля, че ще стигне до финална подкрепа.

Няма разговори за това. Важно е дали ИТН може да води реално диалог с други политически сили. Но от партията все още стоят на позицията на антисистемна партия“.

Димитров изрази съмнение, че се водят реални и тежки разговори между политически сили за съставяне на кабинет:

„Все още стоим на следизборна обстановка, в която нямаме приближаване, а само опипване на почвата дали нещо ще се случи“.

По думите му, ако първите две формации, на които президентът връчи мандат, не успеят да формират доверие за съставяне на кабинет, то едва ли някоя от останалите ще успее:

„Партиите са оформени като блокове – има партии на протеста, има една, която беше партия на протеста, но не е припозната като такава, има и два електрона – ГЕРБ и ДПС… ИТН, „Демократична България“, „Изправи се! Мутри, вън!“ имат възможност да стигнат до коалиционно споразумение, което да предложи кабинет и да търси подкрепа.

Въпросът е дали ще търсят подкрепа. Проблемът е централната роля на ИТН, защото те не искат да водят никакви преговори. Ако променят поведението си, тогава с евентуална подкрепа на БСП в сянка, най-вероятно ще може да се състави кабинет“.

Политологът прогнозира голяма вероятност за нови избори.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *