• сб. апр. 13th, 2024

Полша изгони от страната трима руски дипломати

Bychaspic

апр. 15, 2021

Министерството на външните работи на Полша потвърди информацията за обявяването на трима руски дипломати за персони нон грата. Това предава TACC, като отбелязва, че новината бе съобщена първо от Bloomberg, информира Агенция „Фокус“.

По-рано посланиците на Русия в Полша и Великобритания бяха привикани във външнополитическите ведомства, съответно във Варшава и Лондон. Дипломатическият представител на Москва във Варшава Сергей Андреев е бил поканен в МВнР за въпроси, „свързани, наред с други неща, с въвеждането на нови санкции от САЩ срещу Русия“, както и със ситуацията на източната граница на Украйна.

„Посланикът [на Русия в Полша] получи дипломатическа нота с информация за признаването на трима служители на руското посолство във Варшава за персона нон грата“, се казва в изявление на полското външно министерство.

Според ведомството „основата за такова решение е било нарушаването на условията за дипломатически статут от тези лица“, както и предполагаемите им „действия в ущърб на Република Полша“.

По същото време стана ясно, че британското външно министерство е привикало посланик Андрей Келин. Отбелязано бе, че поканата на ръководителя на дипломатическата мисия е свързана с „дълбоката загриженост на Великобритания във връзка с враждебната линия на поведение на Русия, включително кибератаки, намеса в демократичните процеси и засилване на военното присъствие по украинската граница и в незаконно анексирания Крим“.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *