• ср. ян. 19th, 2022

Помощта за оранжерийните производители идва с новия бюджет

Bychaspic

ян. 14, 2022

Оранжерийните производители ще бъдат подпомогнати след приемането на бюджета за 2022 г. Министерството на земеделието разработва и анализира различни варианти за подкрепа, които да предложи на Министерството на финансите. Това обяви ресорният министър Иван Иванов по време на днешния парламентарен контрол.

Запитването за подпомагането на оранжерийните производители беше отправено от депутата Румен Христов. Той подчерта, че разходите за производство на декар в оранжериите е скочил от 6 на 20 хил. лв. заради кризата с енергоизточниците.

Аграрният министър обясни, че на 7 януари в министерството е постъпило писмо от Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) за тежката ситуация, в която се намира браншът. Opaнжepийнитe пpoизвoдитeли в Бългapия ca зaплaшeни oт мacoви фaлити. Уcлoжнявaщaтa ce пaндeмичнa oбcтaнoвĸa и cĸoĸът нa цeнитe нa гaзa и дpyгитe eнepгoнocитeли yвeличaвaт нaпpeжeниeтo cpeд фермерите. Гoлямa чacт oт пpoизвoдитeлитe ce oтĸaзвaт oт бизнeca cи.

Поради невъзможността оранжерийните производители да покриват текущите си разходи за отопление и работна ръка, част от тях са принудени да се откажат от производство“, каза Иванов.

Площите, заети с оранжерии, са около 900 ха, от които около 300 ха са отопляеми. Основните енергийни източници са природен газ, ВЕИ, геотермална вода, пелети и други, като отопляемите на газ оранжерии са около 200 ха.

При тази ситуация земеделските производители няма да могат да произведат разсад, както и да закупят торове и препарати. Това ще доведе до липса на оранжерийни зеленчуци, родно производство, както и до традиционно наета работна ръка. Ситуацията ще повлияе върху икономическата устойчивост на земеделските стопани“, обясни земеделският министър.

За да се справи с кризисната ситуация в бранша, министерството на земеделието ще изготви анализ, който да определи обхвата на необходимата подкрепа. Помощта de minimis е сред мерките, които могат да бъдат приложени от министерството. Друга мярка, която може да бъде използвана в подкрепа на оранжерийните производители, е помощ под формата на отстъпка от акциза на газьола.

Иванов припомни и някои вече добре познати на стопаните варианти за получаване на помощ, по които са допустими и оранжерийните производители: помощ за сертифициране по GLOBAL G.A.P., държавна помощ за компенсиране на разходите в борбата с доматения миниращ молец, за инвестиции чрез преотстъпване на корпоративен данък, държавна помощ за инвестиции в първичното производство на земеделска продукция.

Източник: https://economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.