• ср. май 29th, 2024

Португалия блокира продажба на имение, свързвано с Роман Абрамович

Bychaspic

май 16, 2022
Португалия блокира продажба на имение, свързвано с Роман Абрамович

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg 

Португалия блокира продажбата за 10 млн. евро на луксозна къща заради „силно убеждение“, че тя е собственост на милиардера Роман Абрамович, срещу когото са наложени санкции, съобщи външният министър на страната Жоао Кравиньо, цитиран от Ройтерс.

Регистрирането на имението в луксозния курорт Кинта ду Лаго в Алграве е замразено на 25 март, което означава, че то не може да бъде продавано, отдавано под наем или ипотекирано, по искане на външното министерство месец след пълномащабното нашествие на Русия в Украйна.

„Имаме силно убеждение, което не е напълно потвърдено, че къщата принадлежи на Роман Абрамович“, съобщи Кравиньо в кулоарите на срещата на НАТО в Берлин. „Предизвикателството тук е, че много от санкционираните не са вписали имотите и активите си на свое име“, допълни той.

Според изданието Publico, което първо съобщи информацията, бившият собственик на футболен клуб „Челси“ се опитал да продаде имота 15 дни преди началото на нашествието на Русия в Украйна чрез базираната в Делауър компания Millhouse Views, собственост на Millhouse, която управлява неговите активи.

Още по темата

Но говорител на Абрамович заяви пред Ройтерс, че милиардерът не притежава „никакви имоти в Португалия“, а „Millhouse Views не е свързана“ с него.

„Всъщност никога не сме чували за тази компания“, допълни говорителят.

Най-голямата португалска банка Caixa Geral de Depositos е съобщила за хода по продажбата на имота и е уведомила властите, съобщава Publico. Банката е отказала коментар.

Според Publico имотът се намира на терен 17 в квартал Сан Лоренцо Север в Кинта ду Лаго. Очевидец коментира пред Ройтерс, че на портата на имението имало надпис, според който то е продадено.

Абрамович беше санкциониран от британското правителство и от ЕС заради връзките му с руския президент Владимир Путин. Той отрича да има такива връзки.

Милиардерът получи португалско гражданство през април 2021 г. по закон, който предлага натурализация на потомци на сефарадските евреи, които са прогонени от Иберийския полуостров по време на средновековната Инквизиция.

Няма много исторически данни за сефарадски евреи в Русия.

Случаят предизвика възмущение в Португалия, което доведе до започването на разследване и задържането на равин, отговорен за сертифицирането, което е позволило на Абрамович да получи гражданство.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *