• пн. апр. 22nd, 2024

Почина организаторът на най-мащабната финансова пирамида в света

Bychaspic

апр. 14, 2021

Организаторът на най-голямата финансова пирамида в света Бърнард Мадоф е починал на 82 години в затвор в Северна Каролина, съобщиха Блубмърг и Асошиейтед прес. Мадоф излежаваше 150-годишна присъда заради кражба на 65 милиарда долара, припомня БНР.

Причината за смъртта на финансиста Бърнард Мадоф, станал известен с най-голямата Понци-схема в света, е естествена, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на свои източници.

Миналата година адвокатите му подадоха искане за освобождаването му от затвора заради краен стадий на бъбречно заболяване и други хронични болести.

Бизнесменът основава компанията си през 60-те години, но бизнесът набира сила през следващите десетилетия. За да извърши масираната кражба, жертви на която стават десетки хиляди клиенти, включително и изключително богати и известни личности като Стивън Спилбърг, Мадоф е използвал умело регистрираната в Лондон семейна фирма, за да заблуди регулаторните органи и своите клиенти, че търгува с ценни книжа в Европа.

Вместо действително да инвестира набраните средства, Мадоф прехвърля парите обратно към свои сметки в САЩ и ги използва за облагодетелстване на своето семейство и съдружници.

С друга част от парите той покрива разходите за извършваната отделно търговия с ценни книжа в Ню Йорк и заплаща обещаната печалба на по-ранните клиенти. По този начин схемата се поддържала сама с постъпленията от новите клиенти в продължение на години, като на пръв поглед изглеждало, че възвръщаемостта е реална и инвеститорите имат достъп до своите средства.

За да привлича нови средства, той е обещавал на потенциалните нови клиенти възръщаемост от 46% на година.

Бизнесменът е сред основателите на борсата НАСДАК и е сред най-уважаваните личности на Уолстрийт. Арестуван е на 11 декември 2008 година.

В компанията му участват членове на семейството му, като брат му Питър е осъден на десет години.

Синовете му Марк и Андрю вече са покойници, като Марк се самоубива заради случая, а Андрю губи битката със заболяване.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *