• вт. май 17th, 2022

Почна се! Манолова скочи на Хаджигенов: Ако иска да става министър с подкрепата на ГЕРБ, без нас!

Bychaspic

апр. 8, 2021

Раздорите в партията „Изправи се! Мутри, вън!“, започнаха още преди избраните ѝ депутати да са прекрачили прага на парламента. Естествено, ябълката на раздора стана разпределянето на бъдещи министерски постове, за които още от сега някои в ИСМВ се точат. Най-жаден за министерски пост се оказа адвокат Хаджигенов, чиито властови мераци веднага бяха посечени от партньорката му Мая Манолова. И както обиктовено става в българската политика – скандалът се разрази шумно и публично.

В разговори със статуквото за правителство не влизаме. 

Това заяви Мая Манолова, съпредседател на „Изправи се! Мутри вън!“, адресирайки думите си към колегата си Николай Хаджигенов. Тя даде пресконференция заедно с Татяна Дончева, която също е избрана за депутат от името на коалицията.

По-рано днес адвокат Николай Хаджигенов заяви пред БНТ, че лично той е „готов да започне преговори за правителство веднага, че ако трябва ще се приеме подкрепата и на БСП, за да бъде убита ламята, защото това е важно“. И изрази готовност дори „да се жертва за каузата, като стане министър“.

Според думите на Манолова, под статукво се има предвид ГЕРБ и ДПС, като впоследствие Манолова прибави и БСП, но след това заяви: „Казали сме ясно – „без ГЕРБ и ДПС“.

„Всъщност не е нужно г-н Хаджигенов да е част от говорителите на парламентарната ни група, ако иска да става министър с подкрепата на ГЕРБ“, предупреди ядосано Манолова, докато обясняваше, че двамата са съпредседатели на „Изправи се! Мутри вън!“ до парламентарните избори, но сега щяла да се формира парламентарна група, тя да излъчи говорители, които да говорят от нейно име.

„Нито един от избраните депутати, който си позволи да влиза в договорки за министерски кресла, постове и позиции, няма да бъде част от парламентарната ни група. Казали сме ясно, че водим разговори, ще водим разговори с „Има такъв народ“ и „Демократична България“ за общи действия след влизането ни в парламента. Казали сме ясно какви ще бъдат първите стъпки на „Изправи се“ след влизането ни в парламента“, заяви още Мая Манолова.

Тя посочи, че ако някой е решил да се жертва да е министър, може да го направи в лично качество. „Няма да позволим никакво петно върху парламентарната група“, каза Манолова.

„Говорим публично, тъй като става дума не за някакви лични намерения, които да касаят личности, а се отнасят до намерения, които ангажират бъдещата парламентарна група „Изправи се“, затова почтеният отговор пред българските избиратели е това да стане публично пред медиите“, заяви още Манолова.

Тя подчерта и че не би подкрепила кабинет, който ще бъде подкрепен от ГЕРБ и ДПС. „И това ще бъде едно от първите решения на парламентарната група. Това с депутати на консигнация си е патент на Борисов“, добави още Мая Манолова, цитирана от „Фокус“.

Татяна Дончева се опита да омекоти думите на Манолова.

„В създаването на нов парламент, където има доста нови за политиката участници, е нужно малко по-голямо хладнокръвие при възпиремането на различни изявления“, заяви Дончева, която е председател на „Движение 21“.

„Вероятно в много случаи ще става дума за несъвсем премерени думи и несъвсем добра преценка какви изводи могат да се направят. Не бих пледирала за никакви крайности, но се наложи да дадем този брифинг, тъй като реакцията на сутрешното изявление на колегата Хаджигенов и в социалните мрежи, и в журналистическите среди беше прекалено бурна. Смятам, че ако си дадем не сто дни, но няколко дни за всички нови в политиката хора, които не са пробвали какъв ефект произвеждат думите, ще намерим едно по-златно сечение и едно по-умерено възприемане на изявления, които може би биха могли да бъдат по-обрани, по-разумни“, каза още Татяна Дончева.

В отговор на въпрос ще се разделят ли с Хаджигенов, Дончева отново припомни, че той е нов в политиката.

По-рано днес Николай Хаджигенов беше категоричен, че гласовете на БСП са необходими:

 

„Харесва ли ни или не, гласовете на БСП ни трябват. Нямаме избор без подкрепата на БСП. Как няма да не вземем подкрепата на ДПС – какво ще им кажем, не ви искаме гласовете? И ГЕРБ да ни подкрепят – чудесно, това е най-бързият начин да ги ликвидираме“, каза още Николай Хаджигенов.

„Това правителство може да има много кратък живот, но за този кратък живот трябва да променим Изборния кодекс, за да можем да променим начина на провеждане на изборите – електронно гласуване, видеонаблюдение на избирателните секции, гласуване по пощата“, обобщи Хаджигенов.

Новият депутат обясни, че „ако трябва някой от нас да пострада, ще го пожертваме и ще го дадем – да стане министър“. И в отговор на въпрос добави, че и той самият би се пожертвал за министър в рамките на своята компетентност, защото не харесва политиците тип „пенкилер“.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.