• ср. май 29th, 2024

По-скъпите кредити свиват достъпността на жилищата в САЩ и обезверяват купувачите

Bychaspic

фев. 17, 2022
По-скъпите кредити свиват достъпността на жилищата в САЩ и обезверяват купувачите

Снимка: Bloomberg LP

Купувачите на първо жилище в САЩ, които вече са изтощени от ожесточената конкуренция за имоти, са застрашени от нокаут – по-високи лихви по ипотечните кредити, пише Bloomberg.

Лихвите по 30-годишните заеми достигнаха над двугодишен връх от 3,69% миналата седмица, като се повишиха с около 20% едва от Коледа насам. Очаква се те да нараснат още повече, тъй като Федералният резерв, който опитва да ограничи инфлацията, се готви да повиши бенчмарковата си лихва. Това е плашеща перспектива за купувачите на първи дом, тъй като достъпността вече е на най-ниското си ниво от 2018 г.

Породеното от пандемията рали отново се нажежава с наближаването на ключовия пролетен сезон на продажбите и заплашва да изтласка още купувачи от пазара. Техните скромни доходи ги поставят в неизгодно положение, когато се конкурират с по-възрастни хора и собственици на еднофамилни жилища за същите домове на умерени цени.

Нарастването на лихвите по кредитите подкопава покупателната им способност и не им позволява да отправят достатъчно висока оферта, за да имат шанс.

„Достъпността на жилищата ще бъде смазана“, коментира Марк Занди, главен икономист в Moody’s Analytics, който очаква лихвите по 30-годишните ипотечни кредити да надхвърлят 4% тази година.

„Много потенциални купувачи на първо жилище ще бъдат изключени от жилищната собственост, поне докато цените на жилищата слязат на земята или лихвите по ипотечните кредити отново поемат надолу“, смята Занди. „Нито едно от двете не изглежда вероятно, поне не и скоро, и със сигурност не навреме за изключително важния пролетен сезон за покупки на жилища“, допълва той.

Кейси Хоман, наемателка от Филаделфия на 40 години, проверява сайтове с обяви всеки ден в търсене на скромно жилище в околностите на Ню Джърси, за да е по-близо до семейството си. Тя има наемен договор, който се подновява месец за месец, за да остане гъвкава. Но в бюджета ѝ за под 200 хил. долара жилищата се разпродават бързо, ако нямат сериозен проблем.

Още по темата

Тя неотдавна отправила запитване за преустроен двустаен апартамент с офертна цена от 140 хил. долара. Но той бил продаден още преди да успее да отиде на оглед, след като привлякъл три оферти в брой за два дни. Хоман обмислила да отправи оферта за друго жилище, но установила, че продавачът опитвал да представи таванското помещение за спалня. Трети имот, обявен за продажба без снимки, не бил разрешен за оглед, защото там живеел наемател.

Хоман се надява, че растящите лихви ще предизвикат спад на цените и ще осигурят по-големи наличности. Ако това не стане, „аз съм притисната до стената, нямам никакъв шанс. Ще трябва да живея под наем до края на живота си“, казва тя.

Ограничени наличности

Растящите лихви, поне в краткосрочен план, водят до още по-голямо свиване на наличностите. Притежателите на жилище са все по-несклонни да предприемат действия, защото трябва да се откажат от стария си ипотечен кредит с по-ниски лихви и да изтеглят по-скъп, за да купят нов имот. Това оставя по-малко имоти на умерени цени на пазара.

А компаниите за отдаване под наем на еднофамилни жилища, които купуват хиляди жилищни имоти, ще продължат да купуват, защото не са зависими от ипотечните кредити, казва Скот Бухта, ръководител на стратегиите за продукти с фиксиран доход в компанията Brean Capital във Франклин, щата Тенеси. Това ще продължи да ограничава наличностите на пазари, където компаниите са най-активни, като Атланта, Финикс и Нешвил.

Шери Бейли, брокер в Атланта, казва, че клиентите ѝ губят постоянно от големи собственици на имоти, които плащат в брой.

Бейли работи с млада жена на държавна служба и с бюджет под 200 хил. долара, която била принудена да се насочи към планински градчета на час и половина път от Атланта. Въпреки това, докато клиентката ѝ обсъждала възможностите с майка си, конкуренти отмъкнали имотите, разказва Бейли.

„Пролетният пазар дори не е започнал, а купувачите вече са обезкуражени“, отбелязва тя.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *