• пт. мар. 29th, 2024

Правителството ще плати по мярката „Запази ме“ за юли

Bychaspic

окт. 14, 2021

Работещите и самоосигуряващите се във временно затворените от държавата фирми ще могат да се възползват от схемата „Запази ме“ за юли. Мярката изтече в края на юни, а служебното правителство първо обяви, че ще я удължи до средата на 2022 г., но след това се отказа. Днес има ново решение, което е само за юли, но реално тя не би трябвало да се използва, тъй като и тогава нямаше нито един принудително изцяло затворен икономически сектор заради COVID мерките.

Все пак по силата на схемата работодателите могат да получат компенсация в размер на 75% от осигурителния доход на служителите. Условието е работниците или самоосигуряващите се да са били в принудителен неплатен отпуск заради наложените ограничения.

Когато договореното работно време в месеца, за който се изплаща компенсация, е по-малко от договореното работно време в месеца, от който се определя размерът й, тя ще се изплаща пропорционално.

Сумите за компенсации са допустими от датата на издаване на заповедта за неплатен отпуск за работниците и служителите или датата на акта на държавния орган за самоосигуряващите се лица, но не по-късно от 31 декември 2021 г.

Финансовите средства, необходими за изплащане на компенсациите ще бъдат осигурени авансово с бюджетни средства за сметка на Министерството на труда и социалната политика. В последствие средствата могат да бъдат възстановени от очакваната допълнително пренасочване на средства за България през 2022 г. по линия на инструмента на ЕС за подкрепа на засегнатите от кризата с COVID държави – REACT EU.

Източник: https://economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *